
Whiskysaus (cocktailsaus)
Midden in een week in februari is voor mij eigenlijk een beetje een vreemd moment om deze whiskysaus te posten. Want ik maak ‘m of voor bij een barbecue (zo’n twee keer per zomer), of voor een klassieke garnalencocktail (zelden) of voor bij fonduen of gourmetten (eens per paar jaar). Maar nu heb ik deze klassieke saus toch weer eens gemaakt in een kleine hoeveelheid om te gebruiken als dressing op een salade met vis. Het recept hieronder is de volle hoeveelheid, ruim voldoende voor meerdere personen. De whisky kun je weglaten, maar ik persoonlijk vind de saus het lekkerst met.
Ingrediƫnten
- 350 ml mayonaise
- 200 ml slagroom
- 3 el tomatenpuree
- 2 el whisky
- Cayennepeper
- Zout
- Benodigdheden: 2 kommen, garde, spatel
Aan de slag
- Klop de slagroom met een garde in een kom lobbig (dus niet helemaal stijf).
- Roer in een andere kom de mayonaise en de tomatenpuree tot een gladde saus. Voeg vervolgens al roerend de whisky toe.
- Breng dit op smaak met cayennepeper en wat zout.
- Spatel de geklopte slagroom luchtig door de saus.
- Proef en voeg eventueel nog wat zout en/of cayennepeper toe.
Advertentie