Winegums van echte wijn!

Winegums van echte wijn!

Afgelopen weekend was ik door oude foodfoto’s op mijn laptop aan het bladeren en kwam deze van winegums tegen. Gemaakt van echte wijn! Echt al een aantal jaren geleden dat ik dit heb gemaakt, maar gelukkig had ik het recept destijds ook uitgewerkt en vastgelegd. Moest ik natuurlijk nu delen en ik ga ze ook snel weer eens maken!

Je kunt hiervoor elke wijnsoort gebruiken, wit rood, rosé of met bubbels. Deze op de foto heb ik destijds gemaakt met een stevige Chardonnay. Door de hoeveelheid suiker in het recept, mag de wijn best droog en stevig zijn. Hou je meer van zoete wijn, gebruik dan wat minder suiker. Ik durf niet te zeggen hoeveel minder, maar ik schat ongeveer een kwart minder. Gebruik je liever stevia, kies dan voor de zuivere vloeibare variant. Die kun je ook gemakkelijk druppel voor druppel doseren tot je de wijn zoet genoeg vindt. Poederstevia kan sterk in kwaliteit verschillen en bevat vaak bijproducten zoals maltodextrine en vulmiddelen. In reformwinkels kun je de poedervorm volgens mij ook in zuivere vorm kopen, maar ik heb hier verder geen ervaring mee dus je zult zelf moeten experimenteren als je dat gebruikt. Eet je vegetarisch of veganistisch, dan kun je agar agar gebruiken in plaats van gelatine. Maar ook hierin durf ik je niet te adviseren omdat ik er geen ervaring mee heb. Wat ik wel weet is dat de poedervorm ongeveer vier keer zo sterk is als gelatine.

Als vorm heb ik een siliconenmal voor bonbons gebruikt, alleen zijn de winegums dan wel wat aan de grote kant. Ik heb online ook wel eens mallen gezien voor snoepjes en zelfs gummibeertjes. Je kunt ook gewoon een kleine vierkante of rechthoekige schaal gebruiken en de jelly in blokjes snijden.

Oh enneh… de categorie ‘bakken – zoet’ waarin ik dit recept heb opgeslagen klopt natuurlijk niet, want er komt geen bakken aan te pas. Maar omdat het toch om zoetigheid gaat, was dit de meest logische optie.

Ingrediënten

 • 240 ml wijn naar keuze
 • 100 gr suiker (of 1 tl vloeibare stevia)
 • 3 volle el poedergelatine
 • Optioneel: 1 druppeltje roze kleurstof als je rosé gebruikt
 • Materialen: sauspannetje, sudderplaatje, kookthermometer, garde, siliconen snoepjes- of bonbonvorm(en) of kleine vierkante of rechthoekige schaal

Aan de slag!

 1. Verwarm de wijn in een sauspannetje op laag tot matig vuur, bij voorkeur op een sudderplaatje. De wijn mag niet koken. Het kookpunt van wijn ligt iets rond de 78 graden, dus gebruik een kookthermometer en zorg dat de wijn niet warmer dan 70 graden wordt tijdens het hele proces. Iets kouder is niet erg, zolang het mengsel maar niet kookt of tegen de kook aanzit.
 2. Klop de suiker met een garde door de warme wijn tot het is opgelost. (Of roer de vloeibare stevia erdoor).
 3. Gebruik je rosé, roer dan een druppeltje roze kleurstof erdoor. Zonder de kleurstof zullen de winegums nagenoeg wit zijn.
 4. Roer vervolgens rustig beetje bij beetje het gelatinepoeder erdoor. Blijf continu roeren om klontjes en bezinksel te voorkomen. Je hoeft niet als een malle te kloppen zoals bij slagroom, maar wel de hele tijd blijven roeren tot de gelatine is opgelost.
 5. Giet het mengsel in de gewenste vorm en laat opstijven in de koelkast, minstens 2 uur.
 6. Als je een siliconenvorm(en) hebt gebruikt, moet je de winegums er gemakkelijk uit kunnen drukken zonder te beschadigen. Heb je een schaal gebruikt, snijd dan het mengsel in gelijke blokjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*