Winterkost: hachee

Winterkost: hachee

Het is er weer koud genoeg voor: hachee! Heerlijk! En je hebt er niet eens zo veel werk aan, het moet alleen lang stoven. Dus niet een gerecht om na een lange dag werken nog even te maken, hoewel je het ‘s avonds natuurlijk ook voor de volgende dag kunt maken. Als je het echt ouderwets op z’n Nederlands wilt eten, dan is dat natuurlijk met rode kool met appel en aardappelpuree of gekookte aardappels. Persoonlijk vind ik rode kool wel lekker, maar niet met appel omdat ik niet van fruit in warm eten hou. Ik vind hachee trouwens ook heel lekker als pastasaus met tagliatelle. Je kan dan bijvoorbeeld in blokjes gesneden winterpeen mee stoven.

Ingrediënten

  • 800 gr riblappen, op kamertemperatuur
  • 2 grote uien, in dunne halve ringen
  • 500 ml runderbouillon
  • 3 el rode wijnazijn
  • 5 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • ½ el bruine suiker
  • 1 el bloem
  • 50 gr boter
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Materialen: braadpan, sudderplaatje

Aan de slag!

  1. Snijd het vlees in blokjes en laat het vet zitten! Dit voorkomt dat het vlees uitdroogt. Kruid het vlees met zout en peper.
  2. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees op hoog vuur rondom bruin.
  3. Schep het vlees met een schuimspaan op een bord.
  4. Doe de uien in de pan en laat op matig vuur in ca. 5 minuten zacht en glazig worden. Voeg de bloem toe en bak al roerend 2 minuten mee.
  5. Voeg azijn, kruidnagel, laurier en suiker toe en zoveel bouillon tot alles net onder staat. Roer goed door tot er geen klontjes bloem meer zijn.
  6. Laat het geheel op laag vuur met het deksel op de pan en op een sudderplaatje 3 uur stoven. Als het nog te nat is na 2 uur, doe het deksel dan schuin op de pan zodat er wat vocht kan verdampen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*