Witlof, bloemkool en gehakt ovenschotel (Keto)

Witlof, bloemkool en gehakt ovenschotel (Keto)

Vandaag voor mijn lief weer een koolhydraatarme Keto maaltijd met veel groenten en vet: een witlof, bloemkool en gehakt ovenschotel. Voor Keto geldt dat je best veel vet mag eten en dat is in deze ovenschotel dus het gemengd gehakt, maar ook room, kaas en knabbelspek. Dat laatste is trouwens in plaats van paneermeel (want dat zijn snelle koolhydraten). Wil je het wat magerder houden, neem dan mager rundergehakt. En als je geen knabbelspek wilt maar ook geen snelle koolhydraten, maak zelf broodkruim van volkorenbrood.

Koolhydraatvrij bestaat eigenlijk niet want in vrijwel alle voeding kun je wel koolhydraten vinden, alleen valt er onderscheid te maken in snelle en trage koolhydraten. Snelle koolhydraten hebben een korte moleculeketen en worden daardoor sneller opgenomen door het lichaam. Dit betekent dat je energielevel snel omhoog gaat, maar vervolgens ook weer snel daalt. Deze snelle koolhydraten zijn vaak ongezond en kun je vooral vinden in producten die veel suikers bevatten. Langzame koolhydraten hebben een lange moleculeketen. De energie komt hierdoor langzaam vrij in het lichaam. Deze langzame koolhydraten zijn een stuk gezonder voor het lichaam.

Witlof, bloemkool en gehakt parmentier

Parmentier (spreek uit parmentjee) is de Franse naam voor een ovenschotel met daarop een laag aardappelpuree, vaak ook hachis parmentier omdat er veelal gehakt wordt gebruikt in de ovenschotel. Hachis staat voor gehakt. Maar omdat aardappelpuree niet mag in het koolhydraatarme Keto dieet heb ik bloemkool gebruikt ter vervanging. Wat betreft de extra groente kun je op zich doen wat je zelf lekker vindt. In een parmentier is het vaak ook prei maar ik had nu weer eens zin in witlof.

Overigens best leuk om te lezen hoe de aardappel gewoon is geraakt in de Europese keuken en dat is niet eens zo heel lang geleden!

Ingrediƫnten

  • 4 stronkjes witlof
  • 500 gr bloemkoolroosjes
  • 500 gr gemengd of rundergehakt
  • 100 ml kippenbouillon
  • 125 ml room + een scheutje
  • 150 gr geraspte kaas, naar wens
  • 25 gr knabbelspek
  • 25 gr boter + extra om in te vetten (of gebruik ghee)
  • 1 el neutrale olie
  • Snufje nootmuskaat
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: kruiden/specerijen voor het gehakt
  • Materialen: ovenschaal, kookpan, pureestamper, koekenpan

Aan de slag

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Vet een flinke ovenschaal in met boter of ghee.
  2. Maal het knabbelspek in een keukenmachine tot grof kruim.
  3. Snijd een stukje van de onderkant van de witlof en halveer ze in de lengte. Leg ze met de snijkant naar beneden in de ovenschaal, maal er zout en peper over en giet de bouillon en de room erbij. Verdeel de helft van de kaas erover. Zet de schaal ca. 30 minuten in de oven.
  4. Kook ondertussen de bloemkool gaar.
  5. Verhit tegelijk de olie in een koekenpan en bak het gehakt rul en bruin met zout en peper en eventueel kruiden/specerijen naar wens.
  6. Giet de bloemkool af en stamp tot een puree met 25 gram boter en een scheutje room. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  7. Neem de ovenschotel uit de oven en verdeel het gehakt over de witlof. Verdeel daarover gelijkmatig de bloemkoolpuree. Strooi de rest van de kaas en het gemalen knabbelspek erover en zet de ovenschotel terug in de oven tot het een mooi goudbruin korstje heeft.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*