Witlof, koolvis en ontbijtspek traybake

Witlof, koolvis en ontbijtspek traybake

Pas geleden maakt ik een ovenschotel met witlof op de koolhydraatarme Keto manier, vandaag een traybake die wel koolhydraten mocht bevatten, namelijk aardappels. Met daartussen met ontbijtspek omwikkelde koolvis. Op deze manier worden de aardappels en witlof (beiden eerst even voorgekookt) heerlijk geroosterd. Het spek om de vis voorkomt dat de vis uitdroogt en het smaakt ook gewoon heel lekker!

Hoe gezond is witlof?

Heel gezond! De groente staat stijf van vitamine C en daarnaast bevat het nog vitamine B1 en B2, calcium, ijzer en kalium. Witlof bestaat voor 90 procent uit vocht en is daarom ook heel laag in calorieën. Vroeger was witlof heel bitter maar dat is in de loop der tijd steeds minder geworden. De bittere smaak is er letterlijk uit geteeld omdat de meeste mensen van nature niet zo dol zijn op een bittere smaak. Door verhitting wordt de smaak ook zachter maar met koken gaan de gezondheidsvoordelen rap naar beneden. Juist dat bittere stimuleert de lever en versterkt de stofwisseling en vertering. Er bestaat zelfs een spreekwoord: “bitter in de mond maakt het hart gezond”.

Ingrediënten

 • 1 kilo vastkokende aardappels
 • 1 kilo (ca. 5 stronkjes) witlof
 • 4 koolvis filets
 • 8 plakjes ontbijtspek
 • 5 teentjes knoflook
 • 2 tl Provençaalse kruiden
 • 3 el neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: 2 kookpannen, vergiet, ovenschaal of bakblik

Aan de slag!

 1. Boen de aardappels schoon en snijd ze in stukken. Snijd een smal plakje van de onderkant van de stronkjes witlof en halveer ze in de lengte.
 2. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
 3. Kook de aardappels ca. 10 minuten in gezouten water en de witlof ca. 5 minuten. Aardappels afgieten en droog laten stomen en de witlof laten uitlekken in een vergiet.
 4. Kruid de koolvis met zout en peper en omwikkel elke filet met 2 plakjes ontbijtspek. Snijd de knoflook in plakjes.
 5. Verdeel witlof, koolvis en aardappel over een ovenschaal of een groot bakblik. Bestrooi met de knoflook en Provençaalse kruiden, maal er wat peper en zout over en besprenkel tot slot met de olie.
 6. Bak de traybake ca. 30 minuten in de oven.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*