Witte bonendip met tahin en groene kruiden

Witte bonendip met tahin en groene kruiden

Ik vond laatst nog een verdwaalde pot witte bonen in de voorraadkast die gelukkig nog niet over datum was, dus besloot ik de bonen te gebruiken voor een maaltijdsalade. Maar voor die salade had ik voor mij alleen lang niet alle bonen nodig en ik vind eten weggooien nou eenmaal zonde, ook al is het maar een goedkope pot bonen. Dus heb ik van de rest een bonendip met tahin en groene kruiden gemaakt. Heerlijk om brood of rauwkost in te dippen of om op een crackertje te smeren.

Witte bonendip of hummus?

Het is tegenwoordig een hype om allerlei soorten dips en smeersels waarin een peulvrucht is verwerkt hummus te noemen. Ik zie het op andere foodblogs en ook in de supermarkten zie je hummus in allerlei smaakvariaties. Dus waarom heb ik dit geen witte bonen hummus maar bonendip genoemd? Heel simpel, ik vind dat hummus alleen zo mag heten als het op de klassieke Israëlische manier is gemaakt: kikkererwten en tahin en olijfolie erover en niet erin. Niet van andere peulvruchten en geen pompoen, geen biet, geen paprika, geen kerrie, geen harissa en ga zo maar door. Ik moet sowieso al niets van hummus uit de supermarkt hebben want zelfgemaakt is echt veel lekkerder. Ben je nog niet overtuigd? Kijk deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde maar eens! En ik heb nog een kijktip: Hummus! The Movie. Op NPO is hij niet meer beschikbaar maar volgens mij wel te vinden op Netflix.

Ingrediënten

 • 1 kleine pot witte bonen
 • Verse peterselie, munt en koriander
 • 1 teentje knoflook
 • ½ tl komijnpoeder
 • 1 el tahin
 • 1 el citroensap
 • 2 el extra vergine olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: sumac
 • Materialen: zeef/vergiet, keukenmachine

Aan de slag!

 1. Spoel de bonen af en laat goed uitlekken. Snijd de knoflook grof en pluk naar eigen inzicht en smaak wat blaadjes peterselie, munt en koriander van de takjes.
 2. Doe de bonen met de knoflook, kruiden, komijn, tahin, citroensap en olijfolie in de keukenmachine en maal tot een puree. Breng op smaak met zout en peper.
 3. Doe de bonendip in een kommetje en sprenkel er nog wat olijfolie over. Strooi er eventueel ook nog wat sumac over.

Advertentie
 

2 Comments

 1. Soms moet dat even, iets recht zetten. Je schrijft:
  ‘Hummus mag alleen zo heten als het op de ‘Klassieke Israëlische manier’ is gemaakt’,
  Als iets geadopteerd is , is het dan van jezelf? Klassiek…
  Heb je ook een recept met zwarte bonen?

  • Kitchenista says:

   Ik beweer nergens dat klassieke hummus van mezelf is. En ik schrijf bij deze dip juist dat ik het geen hummus noem terwijl anderen het wel hummus zouden noemen. Je kan deze dip ook met zwarte bonen maken. Of kijk eens of de zwarte bonenpuree in dit recept misschien iets voor je is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*