Woknoedels met 3 kleuren paprika en biefstuk

Woknoedels met 3 kleuren paprika en biefstuk

Ben je een vaste volger en je leest dit, dan denk je vast dat ik van mijn geloof ben gevallen. Ik heb nou niet bepaald een liefdesverhouding met paprika, sterker nog ik haat het 😉 Maar dit gerecht van woknoedels met drie kleuren paprika en biefstuk heb ik dan ook niet voor mezelf gemaakt. Eén à twee keer per week kook ik voor een hoogbejaarde dame en haar zoon en dit heb ik speciaal voor hen op de planning gezet. Bovendien zijn er genoeg lezers die wel dol op paprika zijn. Paprika kom je zelden tegen in mijn recepten maar bij deze dan ook voor de liefhebbers!

Woknoedels

Welke noedels je hiervoor gebruikt, is helemaal naar jouw smaak. Ik gebruikte hiervoor de gewone woknoedels die maar 3 minuten in kokend water hoeven. Maar ook soba noedels, eiermie, of udon noedels zijn geschikt voor dit gerecht. Je zou zelfs die goedkope pakjes instant noedels (maar dan zonder de zakjes kruiden) die je alleen maar even hoeft te wellen kunnen gebruiken. Eet je koolhydraatarm, ga dan voor rijstnoedels (hoef je ook alleen maar te wellen). Ook spaghetti is nog een optie, dit wordt ook als ‘noedels’ gebruikt in Surinaamse bami.

Cuisson van biefstuk

Afhankelijk van dikte en gewicht:

  • Bleu/rare/rauw maar net dichtgeschroeid: 1 tot 1,5 minuut per kant
  • Saignant/medium rare/’bloedend’ of rood: 1,5 tot 3 minuten per kant
  • A point/medium/rosé: 2,5 tot 4 minuten per kant
  • Bien cuit/well done/doorbakken: 4 tot 5 minuten per kant

Ingrediënten

  • 300 gr noedels
  • Ca. 500 gr biefstuk, heel
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • Stukje (ca. 2,5 cm) gember
  • Geroosterd sesamzaad
  • Chilivlokken
  • 2 el maïzena
  • 2 el sojasaus
  • 4 el shaoxing (of droge sherry)
  • 1 el hoisinsaus (recept)
  • 1 el geroosterde (donkere) sesamolie
  • 2 el zonnebloemolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: fijne rasp, schaal, kommetje, wok

Aan de slag!

  1. Snipper de knoflook en rasp de gember. Meng in een schaal 1 eetlepel zonnebloemolie, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel shaoxing, een halve theelepel knoflook en de helft van de gember. Wentel de biefstuk erdoor en laat 20 minuten marineren.
  2. Snijd ondertussen de paprika’s in repen en de ui in dunne halve ringen. Bereid de noedels volgens aanwijzingen op de verpakking en laat uitlekken. Meng in een kommetje de rest van de sojasaus en shaoxing met 150 ml water en roer de maïzena erdoor.
  3. Verhit een wok goed heet en bak de biefstuk ca. 2 minuten per kant of langer als je niet van rood of rosé houdt (zie tip boven). Neem uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  4. Verhit vervolgens 1 eetlepel sesamolie en 1 eetlepel zonnebloemolie in de wok en roerbak de ui een minuut. Voeg de paprika toe en roerbak ca. 4 minuten tot ze zachter worden. Ze mogen best een beetje bruine randjes krijgen. Ondertussen de biefstuk in dunne plakjes snijden.
  5. Voeg de rest van de knoflook, gember, rest van de biefstuk marinade, hoisinsaus en het sojasausmengsel toe aan de wok en breng op smaak met peper. Zodra de saus dikker begint te worden, het vuur uitdraaien.
  6. Schep de noedels en de biefstuk door de rest in de wok. Verdeel over kommen en garneer met sesamzaad en chilivlokken.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*