Woknoedels met garnalen en sperziebonen

Woknoedels met garnalen en sperziebonen

Voor dit gerecht van woknoedels en garnalen was het eigenlijk de bedoeling dat ik snijbonen zou gebruiken maar het zijn gebroken sperziebonen geworden. Echter had mijn vaste supermarkt even geen voorgesneden snijbonen, alleen hele. En aangezien ik een blessure aan mijn pols heb waaraan ik over een week word geopereerd, was zelf snijden echt niet mogelijk want veel te pijnlijk. Met sperziebonen is het evengoed lekker maar ik wilde eigenlijk gewoon eens iets anders vandaar dat ik snijbonen had bedacht. Anyway, je kunt gewoon doen wat jij het lekkerst of makkelijkst vindt!

Woknoedels en garnalen

Welke noedels je hiervoor gebruikt, is helemaal aan jouw smaak. Ik gebruikte hiervoor soba noedels omdat ik die nog in huis had. Maar ook gewone woknoedels, eiermie, of udon noedels zijn geschikt voor dit gerecht. Je zou zelfs die goedkope pakjes instant noedels (maar dan zonder de zakjes kruiden) die je alleen maar even hoeft te wellen kunnen gebruiken. Eet je koolhydraatarm, ga dan voor rijstnoedels (hoef je ook alleen maar te wellen). Ook spaghetti is nog een optie, dit wordt ook als ‘noedels’ gebruikt in Surinaamse bami.

Omdat je de garnalen voor dit broodje verhit, raad ik aan om echt rauwe garnalen te gebruiken. Grotere garnalen die al roze zijn en je vaak als cocktailgarnalen in de koeling van de supermarkt ziet, zijn al gekookt. En als je gekookte garnalen nogmaals gaat verhitten, worden ze hartstikke taai en rubberachtig. En je hoeft echt niet naar de visboer voor rauwe garnalen, want je vindt ze in de supermarkt ook gewoon in de diepvries. Zowel gepeld als ongepeld. Ik koop altijd ongepelde want dat scheelt weer werk. Wel altijd nog even checken of de garnalen nog een darmkanaal hebben want je wilt geen garnalenpoep eten. Ik tenminste niet!

Ingrediënten

  • 250 gr woknoedels
  • 300 gr grote gepelde garnalen, rauw
  • 250 gr snijbonen of gebroken sperziebonen
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 5 el (75 ml) zoete chilisaus
  • 2 el zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kom, kookpan, vergiet, wok

Aan de slag!

  1. Check of de garnalen nog darmkanalen hebben en verwijder deze. Schep ze in een kom om met zout en peper en een een eetlepel chilisaus en zet minstens een kwartier afgedekt in de koelkast.
  2. Snijd de snijbonen schuin in kleine stukjes en snipper de ui en de knoflook. Sperziebonen eerst een paar minuten blancheren.
  3. Kook ondertussen de woknoedels volgens aanwijzingen op de verpakking, giet af in een vergiet, spoel met koud water en laat uitlekken.
  4. Verhit een lepel olie op hoog vuur en in wok en roerbak de ui ca. 3 minuten. Voeg de garnalen, bonen en knoflook toe en roerbak ca. 2 minuten tot de garnalen roze beginnen te worden.
  5. Voeg de noedels en de rest van de chilisaus toe en roerbak het geheel nog een minuut of 5 tot alles goed is doorgewarmd.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*