Wraps met gegrilde citroenkip en pittige knoflooksaus

Wraps met gegrilde citroenkip en pittige knoflooksaus

Geen ‘broodje van de week’ deze week maar weer eens een heerlijke wrap! Deze (zelfgemaakte) wraps met citroenkip en pittige knoflooksaus kosten wel wat tijd (zeker als je de wraps ook zelf maakt) want de kip moet nog een tijdje marineren. Mijn broodjes en wraps zijn voor veel mensen misschien eerder een lunch maar deze wraps zijn echt goed als makkelijk avondmaaltijd. Ik eet zelf mijn broodjes van de week en wraps bijna altijd als avondmaaltje in het weekend en niet als lunch. Maar dat is ook omdat ik geen grote eter ben. Wel een bourgondiër en lekkerbek maar ik zit gewoon snel vol omdat ik ook langzaam eet. Heb je geen zin om zelf flatbread wraps te maken, neem dan gewoon kant-en-klare tortilla’s of pita’s of ga naar een Turkse bakkerij of supermarkt voor flatbread.

Citroenkip

Kip en citroen zijn een gouden combinatie. Citroenkip is de naam van verschillende gerechten die in keukens over de hele wereld voorkomen in allerlei verschillende variaties, van Zuid-Europa tot Azië. Zoals pollo al limone in Italië, pollo con límon y ajo in Spanje en in beslag gefrituurde kip in een dikke, zoetzure citroensaus in China. Gezien de kruiden en specerijen die ik nog gebruikt heb voor de kip, komt deze versie van citroenkip denk ik het dichtst in de buurt bij Grieks. De knoflooksaus is echter weer anders omdat ik deze pittig heb gemaakt met sriracha en cayennepeper. Citroen geeft overigens niet alleen een heel frisse smaak aan de kip, het vlees wordt er ook malser van omdat eiwitstructuren van vlees veranderen onder invloed van zuur en het vlees daardoor meer ‘ontspant’ en dus malser wordt.

Ingrediënten

  • Voor de citroenkip:
  • 2 grote kipfilets of 4 kipdijfilets
  • 1 citroen
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl gemalen komijn
  • ¼ tl gemalen koriander
  • ¼ tl (gerookt) paprikapoeder
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Voor de knoflooksaus:
  • 100 gr mayonaise
  • 140 gr Griekse yoghurt
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el tahin
  • Sriracha
  • Cayennepeper
  • ½ tl citroensap
  • Optioneel: gehakte bieslook
  • Verder nodig:
  • 4 grote flatbreads (recept)
  • Sla
  • Tomaat
  • Rode ui
  • Fijn zeezout en zwarte peper
  • Materialen: grote en kleine kom, spiesjes, grillpan, aluminiumfolie, prikkertjes of bakpapier en keukentouw

Aan de slag

  1. Snijd de kip in blokjes. Rasp het geel van de citroen en pers de citroen uit. Meng de kip in een kom met de olijfolie, citroenrasp, 2 eetlepels citroensap, knoflook uit de pers en de kruiden en specerijen en wat zout en peper. Laat minstens een uur afgedekt in de koelkast marineren. Hoe langer, hoe lekkerder.
  2. Maak in een kleine kom de knoflooksaus. Roer de mayonaise, yoghurt, tahin, citroensap en knoflook uit de pers (en optioneel gehakte bieslook) tot een glad geheel en breng op smaak met zout. Voeg sriracha en cayennepeper toe naar eigen wens afhankelijk van hoe pittig jij houdt. Zet ook tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  3. Maak de flatbreads als je deze ook zelf wilt maken. Bewaar ze in een schone theedoek gewikkeld zodat ze zacht en vouwbaar blijven.
  4. Rijg de kip op pennen. Verhit een grillpan met een dun laagje olie goed heet. Grill de spiesjes in 6-8 minuten rondom bruin en gaar. Bestrijk tussendoor nog met wat van de marinade. Laat ze afgedekt met aluminiumfolie rusten.
  5. Snijd tomaat in plakjes of blokjes en ui in dunne halve ringen.
  6. Sprenkel wat van de knoflooksaus over de flatbreads en verdeel er sla, tomaat en ui over. Rijg de citroenkip van de spiesjes en verdeel over de wraps. Sprenkel er vervolgens nog wat knoflooksaus over. Klap de flatbreads dicht tot wraps en zet vast met een prikkertje of wikkel ze in bakpapier en zet vast met een stukje keukentouw.


Kruiden en specerijen kopen

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*