Xa xiu (Chinees geroosterd varkensvlees)

Ik wilde weer eens mijn favoriete Vietnamese broodje, bánh mì, maken. Maar nu met geroosterd buikspek, wat veel in Vietnam gegeten wordt. Dus ging ik op zoek naar een marinade en stuitte op de website Pho Vietnam. Het recept wat ik tegenkwam, xa xiu, bleek echter Chinees geroosterd varkensvlees te zijn. En volgens de website wordt hiervan dankbaar gebruik gemaakt in de Vietnamese keuken. Voor de marinade had ik alle ingrediënten sowieso al in huis, dus hoefde ik alleen maar naar de slager voor een stuk buikspek. Maar helaas… de slager had geen buikspek aan één stuk meer in de koelcel liggen. Alles was al gesneden tot speklappen. Dus heb ik dan maar dikke speklappen met zwoerd (wordt heerlijk knapperig) genomen want ik wilde niet nog een paar dagen wachten tot ze weer een heel stuk op voorraad hadden. Als ik heb besloten dat ik het nu wil eten, tja… 😉

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 500 gr buikspek aan één stuk of dikke speklappen (liefst met zwoerd)
  • 2 el sojasaus
  • 2 el Chinese rijstwijn of sake
  • 2 el oestersaus
  • 2 el hoisinsaus
  • 3 el honing
  • 1 el (bruine) suiker
  • 1 tl Chinese vijfkruidenpoeder
  • 5 knoflooktenen, geperst
  • 2 el ketchup
  • Scheutje sesamolie
  • ½ tl zout
  • Snufje zwarte peper
  • Materialen: schaal, tang

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Heb je een heel stuk spek met zwoerd, kerf het zwoerd dan in een ruitpatroon met een scherp mes in.
  2. Maak in een schaal van alle ingrediënten een marinade. Leg het vlees erin en laat minstens 2 uur marineren in de koelkast. Keer het vlees een aantal malen om.
  3. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe het ovenrooster in het midden van de oven en daaronder een bakplaat met aluminiumfolie of een braadslede (voor het lekken van de marinade).
  4. Neem het vlees met een tang uit de marinade en laat een beetje uitlekken. Leg het vlees op het rooster en rooster ca. 15 minuten. Eerst met zwoerd of vetkant naar boven als je een heel stuk spek hebt. Draai het om, bestrijk met marinade en rooster ca. 10 minuten. Check of het vlees door en door gaar is (stukje insnijden) want de oventijd hangt af van de dikte van het vlees. Verleng indien nodig steeds met 5 minuten en draai het vlees dan ook nog een keer om.
  5. Is het zwoerd nog niet helemaal krokant, zet dan de bovengrill aan. Vlees moet dan uiteraard met het zwoerd naar boven op het rooster.

[/directions]

Tip: de marinade is ook heerlijk voor spareribs en het vlees kan ook op de barbecue.

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *