Yakisoba – Japanse woknoedels

Yakisoba – Japanse woknoedels

Het was alweer een tijdje geleden dat ik Japans op het menu had staan en ik had er weer eens zin in. Ook had ik zin in noedels, dus werd het yakisoba, Japanse woknoedels. Tenminste, eigenlijk worden ze op een plaat gebakken maar die heb ik niet dus heb ik gewoon de wok gebruikt. Ik heb kip in het gerecht gebruikt maar je kunt het uiteraard ook geheel vegetarisch maken.

Yakisoba

Yakisoba is een Japans noedelgerecht. Het gerecht verscheen voor het eerst in eetstalletjes in Japan, waarschijnlijk rond de jaren dertig van de vorige eeuw. Gewoonlijk betekent ‘soba’ boekweit, maar soba in yakisoba betekent Chinese noedels die gemaakt zijn van tarwemeel. De noedels worden gebakken op een plaat met groenten zoals kool, ui, taugé en wortelen en meestal ook kleine stukjes varkensvlees, kip of garnalen, en daarna op smaak gebracht met yakisoba saus, peper en zout. Ondanks het woord ‘soba’ worden er geen sobanoedels gebruikt omdat deze door hun structuur en stevigheid niet geschikt zijn voor het bakken op een plaat. Je kunt gewone woknoedels of udon noedels gebruiken of zelfs spaghetti.

Ingrediënten

  • 300 gr woknoedels of andere noedels
  • 4 kipdijfilets
  • 100 gr shiitake
  • 1 kleine winterwortel
  • 3 bosuitjes
  • 4 bladeren witte kool of ijsbergsla
  • 1 ui
  • 1 el lichte sesamolie
  • 1 tl donkere sesamolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de yakisoba saus:
  • 1 el sojasaus
  • 3 el Worcestershiresaus
  • 2 el ketchup
  • 2 el oestersaus
  • 1 el mirin
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl suiker
  • Materialen: grove rasp, kom, kookpan, vergiet, wok

Aan de slag!

  1. Rasp de wortel grof, snijd de shiitake in plakjes en de bosuitjes in ringetjes. Snipper de ui en snijd kool of sla in reepjes. Snijd de kip in blokjes. Meng in een kom de ingrediënten voor de yakisoba saus.
  2. Kook de noedels met wat zout volgens aanwijzingen op de verpakking. Spoel koud af en laat uitlekken.
  3. Verhit beide sesamoliën in en wok en bak de kip snel bruin en gaar. Voeg wortel, shiitake, kool of sla en twee derde van de bosuitjes toe en roerbak nog even mee.
  4. Voeg de noedels en de saus toe en roerbak tot alles goed is doorgewarmd. Proef of het nog wat zout en/of peper nodig heeft.
  5. Serveer de yakisoba in kommen en garneer met de rest van de bosui

Meer Japans:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*