Yoghurtijs in 3 smaken gemaakt in 15 minuten (frozen yogurt)

Yoghurtijs in 3 smaken gemaakt in 15 minuten (frozen yogurt)

Het is vandaag, 6 februari, zowel Frozen Yogurt Dag als IJs als Ontbijt Dag. Nou vind ik ijs heerlijk, als ontbijt hoeft het niet voor mij. Misschien als het bloedheet is, maar niet in februari. Maar omdat het ook frozen yogurt dag is, dus yoghurtijs, vond ik het leuk om dit eens te maken. Zeker omdat ik de laatste tijd heel vaak enorme trek heb in ijs. En nee, er is geen kleine Kitchenista op komst; dat zou een wonder zijn gezien mijn leeftijd (bijna Sara) en vrijgezelle status 😉 Drie smaken yoghurtijs maak je echt in een kwartier zonder ijsmachine maar gewoon met een blender en bevroren fruit!

Maar… op deze manier yoghurtijs maken is het ijs na het blenderen wel heel zacht, een beetje als softijs. Het moet dus nog wel even de vriezer in voordat je het in een schaaltje kan scheppen. Wil je er echt mooi bollen van scheppen, dan moet het een stuk langer in de vriezer. De kans is dan wel dat er weer ijskristallen in het yoghurtijs ontstaan.

Yoghurtijs van bevroren fruit

Yoghurtijs maak je met dikke Griekse of Turkse yoghurt. Ik geef de voorkeur aan yoghurt met vet (10%) want daar wordt het ijs romiger van en het bevriest beter dan magere (magere yoghurt schift sneller en wordt dan wateriger), maar het kan wel met de magere (0%) varianten alleen krijg je zeker ijskristallen. De truc om snel yoghurtijs zonder ijsmachine te maken is dus het gebruik van bevroren fruit en een blender. Ik heb hiervoor gewoon de doosjes uit de supermarkt gebruikt (bramen, mango en frambozen) maar je kunt ook zelf gesneden fruit eerst invriezen. Denk bijvoorbeeld ook aan overrijpe bananen, ananas, perziken, sinaasappel, blauwe bessen, aardbeien of zelfs avocado. Deze laatste kan je ook hartig maken met bijvoorbeeld cayennepeper en zout. Let wel: zout heeft een lager vriespunt dan water (ui het fruit) dus het duurt dan iets langer voor het ijs goed bevroren is. Meer over frozen yogurt lees je hier.

Ingrediënten

  • Per smaak:
  • 250 gr diepvriesfruit, niet laten ontdooien!
  • 140 gr Griekse of Turkse yoghurt
  • Garnering zoals gehakte nootjes en verse munt
  • Optioneel: honing en/of vanille-extract
  • Materialen: blender (bij voorkeur met crushed ice stand), 3 afsluitbare bakken

Aan de slag!

  1. Doe eerst het fruit in de blender en maal fijn met de crushed ice stand of pulse stand. Voeg de yoghurt en eventueel honing en/of vanille-extract toe. Niet meer dan 3 lepels honing en/of 2 tl vanille anders gaan die smaken overheersen. Mix tot het een romige textuur heeft. Bij sommige fruitsoorten is het yoghurtijs na 2-3 minuten al glad, terwijl andere mogelijk 5 minuten nodig hebben (als het grover is, zoals aardbeien). Doe het yoghurtijs in een afgesloten bakje en zet in de vriezer.
  2. Spoel de blenderbeker schoon met koud water en herhaal met de andere smaken.
  3. Omdat je bevroren fruit gebruikt, hoeft het niet heel lang in de vriezer voordat je het kunt serveren. Je kunt het yoghurtijs tot een maand goed luchtdicht afgesloten in de vriezer bewaren.

Tip: Je kunt yoghurtijs ook in een ijslollyvorm invriezen of als mini-ijsjes in een ijsblokjesvorm met een klein houten stokje erin.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*