Za’atar gekruide kipschnitzels met tahinisaus

Za’atar gekruide kipschnitzels met tahinisaus

Lang geleden dat ik zelf gepaneerde kipschnitzels heb gemaakt. Ik had er dan ook echt weer eens zin in maar deze keer heb ik er twist aan gegeven door nog za’atar aan de paneerlaag toe te voegen. En omdat za’atar Midden-Oosters is, heb ik er ook gelijk maar een koude tahinisaus bij gemaakt. Ik heb toch altijd een pot tahini in de koelkast staan! Verder had ik er een fijngesneden salade van rode en witte kool, bosui en augurk en ouderwets gebakken aardappels bij. Een AVG’tje maar dan extra lekker!

Wat is za’atar?

Za’atar is een Midden-Oosters kruidenmengsel van wilde oregano, sumac en sesamzaad en soms wordt er ook tijm aan toegevoegd. Eigenlijk is het eenvoudig zelf te maken maar ik had toevallig nog een blikje in huis. Wel heb ik voor deze kipschnitzels extra sumac en wit en zwart sesamzaad toegevoegd aan het paneermeel. Sesamzaad voor nog meer crunch en sumac omdat ik de frisse, lichtzure smaak gewoon heel lekker vind. Je kunt de extra sumac wel weglaten als je het niet kunt vinden. Ik koop het altijd bij de Turkse supermarkt maar het is ook verkrijgbaar in grotere supermarkten, bijvoorbeeld van Euroma. Tahini is tegenwoordig in elke supermarkt te vinden.

Ingrediënten

  • 4 kipdijfilets
  • 4 el za’atar
  • 2 el sumac
  • 1 el wit sesamzaad
  • 1 el zwart sesamzaad
  • 120 gr panko/paneermeel
  • 1 groot ei
  • Bloem
  • Zonnebloem- of arachideolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Voor de tahinisaus:
  • 120 ml tahini
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 60 ml citroen- of limoensap
  • 60 ml water
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kleine kom, 3 diepe borden, vershoudfolie, koekenpan, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Klop voor de tahinisaus alle ingrediënten in een kleine kom en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.
  2. Zet drie diepe borden klaar. Doe in de eerste een ruime hoeveelheid bloem, klop in de tweede de het ei met een scheutje water los en meng in het derde panko/paneermeel met de za’atar, sumac en sesamzaadjes.
  3. Sla elke kipdijfilet tussen laagjes vershoudfolie plat tot kipschnitzels. Kruid ze aan beide zijden met zout en peper.
  4. Wentel de kipschnitzels door de bloem, dan door het ei en vervolgens door het za’atar mengsel.
  5. Verhit een heel ruime laag olie in een koekenpan en bak 2 schnitzels tegelijk aan beide kanten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier onder aluminiumfolie om warm te houden (glanzende kant naar binnen). Bak de 2 andere schnitzels.
  6. Serveer de za’atar kipschnitzels met de tahinisaus.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*