Zalm met een krokant korstje van pistachenoten

Zalm met een krokant korstje van pistachenoten

Het is vandaag, 26 februari, Pistachenoten Dag! Speciaal voor deze gelegenheid heb ik een recept met pistachenoten: zalm uit de oven met een krokant korstje van pistachenoten, maar ook nog sjalot, mierikswortel, dille, knoflook, citroen, chilivlokken en panko. Om het krokante korstje goed vast te leggen, bestrijk je de zalm eerst met een laagje crème fraîche.

Pistachenoten

Pistachenoten Dag is in het leven geroepen door de VS. Na Iran staat de VS op de tweede plaats in de oogst van pistachenoten. Turkije staat op de derde plaats. In de VS wordt het ook wel de ‘skinny nut‘ genoemd. Waarom? Ten eerste omdat je ze moet pellen en je daardoor het eetproces vertraagt en zo ook zorgt voor bewustwording van je eetgedrag. Hierdoor eet je al gauw minder. Bovendien bevatten pistachenoten ten opzichte van een aantal andere populaire noten – zoals macadamia, pecan, waltnoten en amandelen – minder calorieën. Cashewnoten scoren net iets lager, maar die hoef je niet te pellen en gaan dus gemakkelijker met handjes vol naar binnen. De voedingswaarde van deze nootjes is ook om bij stil te staan. Ze bevatten veel belangrijke stoffen, waaronder eiwitten, vezels en vitamines (B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (kalium, calcium, fosfor, ijzer en magnesium). Meer over de voordelen van pistachenoten lees je hier.

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets met huid
  • Klein bekertje crème fraîche
  • 70 gram gepelde pistachenoten
  • 1 sjalotje of halve kleine rode ui
  • 2 el mierikswortel
  • 1 el verse dille of 1 tl gedroogde
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ tl chilivlokken
  • 1 citroen
  • 70 gr panko
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: fijne rasp, bakblik/braadslede

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Snipper de ui en knoflook heel fijn en hak de pistachenoten. Rasp schil van de citroen tot je ca. een theelepel hebt. Hak verse dille fijn. Meng dit alles in een bakje met de panko, mierikswortel, chilivlokken en de olie.
  3. Leg de zalm met de huid naar beneden in een bakblik/braadslede en maal er zout en peper over. Bestrijk de zalm met crème fraîche en verdeel het pistachemengsel erover. Bak de zalm 12 tot 15 minuten in de oven.

Meer met noten:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*