
Zalm met geroosterde bietjes, feta, bosui en rijst
Al zie je gekookte hele of geraspte bietjes het hele jaar door in de supermarkt, het seizoen van rauwe bieten is nu. En zo heb ik bietjes het liefst want ik vind het heerlijk om ze te roosteren. Dat kan overigens ook met gekookte bieten maar ik heb ze dan toch liever rauw. Eerder maakte ik dit seizoen al flatbread met geroosterde biet, gisteren nog een plaattaart en deze keer bietjes met zalm, feta, bosui en rijst.
Bietjes
Bietjes worden gemiddeld geoogst van juli/augustus tot en met oktober/november maar ook wel eerder. De zomerteelt wordt meestal in bosjes verkocht met het loof er nog aan. De latere oogst is wat je nu (oktober) rauw in de winkels ziet, de laatste oogst zijn meestal de bietjes die jaarrond voorgekookt verkrijgbaar zijn. Bietjes zijn een bron van vitaminen en mineralen. De knollen zijn vetvrij en caloriearm en zitten vol met Vitamine C, kalium (goed tegen een hoge bloeddruk), foliumzuur en antioxidanten. Meer over de voedingswaarde lees je hier.
Ingrediënten
- 2 zalmfilets met huid
- 4 rauwe bietjes
- 50 gr feta
- 3 bosuitjes
- Paar takjes koriander (of platte peterselie)
- 150 gr rijst
- ½ tl gemalen komijn
- ½ tl karwijzaad
- Citroensap
- Sojasaus
- Neutrale olijfolie
- Extra vergine olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: bakblik/ovenschaal, lage schaal, kookpan, koekenpan
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
- Schil de bieten en snijd ze in blokjes. Doe ze in een bakblik, maal er peper en zout over en besprenkel met olie. Rooster de bietjes ca. 40 minuten of tot ze zacht zijn. Kan ook sneller gaan afhankelijk hoe klein je ze hebt gesneden.
- Stamp het karwijzaad wat fijner en meng met komijn door een eetlepel olie. Marineer de zalm in een schaal in de olie. Tussendoor een keer omdraaien.
- Kook ondertussen de rijst in gezouten water gaar, giet af en laat met het deksel op de pan droogstomen.
- Snijd de bosui schuin in ringetjes en korianderblaadjes grof.
- Maal wat peper en zout over de niet huidzijde van de zalm en leg ze op de huid in een koude koekenpan. Zet de pan op middelhoog vuur en bak de zalm ca. 5 minuten of tot de huid krokant is. Door vanaf koud te beginnen, bakt de huid gelijkmatiger krokant. Draai om en bak nog 1 à 2 minuten.
- Meng de bietjes, bosui en koriander door de rijst en breng op smaak met citroensap, sojasaus en eventueel nog wat peper en zout. Verdeel over borden en leg de zalm erop. Verkruimel de feta erover en besprenkel met wat extra vergine olijfolie.