Zalm met mierikswortel en krokante prei (keto)

Zalm met mierikswortel en krokante prei (keto)

Ondanks dat lief en ik heb afgesproken dat we voor hem niet meer streng keto gaan maar wel letten op de koolhydraten, toch nu weer een echte keto maaltijd. Afgelopen weekend teveel gezondigd dus vandaag weer koolhydraatvrij. Nu eens geen traybake maar wel zalm met mierikswortel uit de oven en daarbij krokant gebakken prei en bospeen. De bedoeling was alleen prei maar ik vond het toch wat te karig. Gelukkig had ik nog bospeen in huis dus dat er nog bijgedaan.

Zalm en prei

Om te beginnen, let er altijd op bij het kopen van zalm (sowieso bij alle vis) of het een MSC (wilde zalm) of ASC (gekweekte zalm) keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat de vis duurzaam gevangen of gekweekt is. Ik heb hier zalmfilets met huid gebruikt want dan valt het niet zo snel uit elkaar tijdens het verwarmen.

En dan de prei. De heel stugge, groene delen van prei worden vaak weggegooid. Ik gebruik het ook niet altijd omdat het zo stug en hard is. Alleen als de prei heel fijn gesneden moet, gebruik ik meer van het groen maar als het grover blijft, dan vind ik het niet prettig eten. Maar wat ik niet gebruik gooi ik nooit weg. Ik bewaar het in een diepvrieszak in de vriezer en gebruik het later voor als ik bouillon laat trekken voor bijvoorbeeld groentesoep of kippensoep. Dat doe ik ook altijd met de steeltjes van peterselie en bladselderij en de stugge witte onderkanten van bleekselderij. Ik stop dat gewoon altijd bij elkaar in dezelfde zak en haal het uit de vriezer zodra ik soep maak.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 4 zalmfilets op huid
 • 2 preien
 • 2 el mayonaise, suikervrij
 • 1 el mierikswortel
 • 5 el maïzena
 • 6 el (90 ml) neutrale olijfolie
 • Paar takjes dille
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Optioneel: bosje bospeen
 • Materialen: bakpapier, kom, kommetje, koekenpan

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Snijd de prei met alleen een stukje van het lichtgroene deel julienne (luciferformaat) en schud in een kom om met de maïzena. Meng in een kommetje de mayonaise met de mierikswortel.
 3. Verhit een derde van de olie in een koekenpan en bak de een derde van de prei al omscheppend tot het krokant is. Schep met een schuimspaan in een kom met keukenpapier. Herhaal nog 2 keer. Schud om met zout en peper.
 4. Leg ondertussen de zalm op de bakplaat, maal er zout en peper over en bestrijk met de mierikswortelmayo. Rooster 7 tot 10 minuten in het midden van de oven.
 5. Verdeel de zalm en krokante prei over borden en garneer met wat plukjes dille.
 6. Note: als je ook bospeen gebruikt, rooster dit dan eerst 15 tot 20 minuten met wat olie en peper en zout. Leg daarna de zalm erbij.

[/directions]

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *