Zalm, prei en krieltjes traybake

Zalm, prei en krieltjes traybake

Ik geloof dat ik inmiddels ‘master in traybakes’ ben geworden want inmiddels staat een traybake zo ongeveer wel één keer per week op mijn menu. Vandaag met zalm, prei, krieltjes, knoflook, dille, mosterd, room en kappertjes. Het lekkere is gewoon dat je alles in een bakblik, ovenschaal of op een ovenplaat doet en je er verder weinig omkijken naar hebt. Vooral als je dag in, dag uit met recepten bezig bent, is zo’n dag tussendoor fijn. Overigens heeft deze traybake wel wat voorbereidingen nodig omdat de garingstijd van de ingrediënten van elkaar afwijken.

En nog iets wat ik moet toegeven: Ik had kappertjes in dit gerecht bedacht, wat ik altijd in huis heb maar nu bleek even niet. En ik had geen zin om voor een potje kappertjes naar de winkel te gaan. Wel had ik nog grote kapperappeltjes en heb die dus maar gebruikt.

Zalm en prei

Om te beginnen, let er altijd op bij het kopen van zalm (sowieso bij alle vis) of het een MSC (wilde zalm) of ASC (gekweekte zalm) keurmerk heeft. Dan weet je zeker dat de vis duurzaam gevangen of gekweekt is. Ik heb hier zalmfilets met huid gebruikt want dan valt het niet zo snel uit elkaar tijdens het verwarmen.

En dan de prei. De heel stugge, groene delen van prei worden vaak weggegooid. Ik gebruik het ook niet altijd omdat het zo stug en hard is. Alleen als de prei heel fijn gesneden moet, gebruik ik meer van het groen maar als het grover blijft, dan vind ik het niet prettig eten. Maar wat ik niet gebruik gooi ik nooit weg. Ik bewaar het in een diepvrieszak in de vriezer en gebruik het later voor als ik bouillon laat trekken voor bijvoorbeeld groentesoep of kippensoep. Dat doe ik ook altijd met de steeltjes van peterselie en bladselderij en de stugge witte onderkanten van bleekselderij. Ik stop dat gewoon altijd bij elkaar in dezelfde zak en haal het uit de vriezer zodra ik soep maak.

Ingrediënten

 • 4 zalmfilets met huid
 • 3 preien
 • 400 gr krieltjes met schil
 • 125 ml slagroom
 • 2 el kappertjes + extra
 • 2 teentjes knoflook
 • Verse dille (2 el) + extra
 • 2 tl mosterd
 • Neutrale olijfolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, bakblik of ovenschaal, hapjespan

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht.
 2. Boen de krieltjes schoon en halveer ze. Kook ze in ca. 5 minuten in gezouten water beetgaar. Giet af en laat droogstomen.
 3. Halveer ondertussen de preien in de lengte en snijd ze met het frisgroene deel in dunne halve ringen (zie tip boven voor het stugge groen). Hak de knoflook en dille fijn.
 4. Schep de krieltjes om met 2 eetlepels olie en wat peper en zout en doe in een bakblik of ovenschaal. Rooster ze ca. 15 minuten en schep halverwege om.
 5. Verhit ondertussen 1,5 eetlepel olie in een hapjespan en roerbak de prei ca. 5 minuten tot het wat zachter wordt. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut mee. Voeg de room, mosterd, een flinke scheut heet water en 2 eetlepels kappertjes toe en breng zachtjes aan de kook. Laat een paar minuten inkoken. Meng 2 eetlepels dille erdoor en giet dit mengsel over de krieltjes.
 6. Maal wat zout en peper over de zalm, leg met de huid naar beneden op de prei en krieltjes en bak nog ca. 7 minuten mee tot de zalm net gaar is.
 7. Verdeel zalm, prei en aardappels over borden en garneer eventueel met nog wat kappertjes en dille.

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*