Zelf de allerlekkerste hamburgers maken

Zelf de allerlekkerste hamburgers maken

Zeg nou zelf… kan jij een lekker sappige hamburger weerstaan? En dan niet van fastfoodketens, maar een échte? Zo’n hamburger waarvan je, zodra je je tanden erin hebt gezet, gelijk weet dat je er nog wel één van lust? Dan moet je ze niet kant-en-klaar kopen, maar lekker zelf maken! Hoe je dat doet, leg ik je uit!

Voldoende vet

Hamburgervlees moet vet bevatten, zo rond de 20 procent, anders wordt de hamburger veel te droog terwijl hij juist lekker sappig moet zijn. Het beste is dan ook dat je zelf het vlees maalt als je over een vleesmolen beschikt. Gebruik hiervoor borst- of riblappen. Deze delen van het rund zijn mooi met vet dooraderd. Maal het vlees ook niet te fijn. Gebruik de grove plaat (8 mm) en maal het vlees hier 2 keer door. Vind je dit teveel werk of heb je geen vleesmolen, koop dan gewoon rundergehakt en niet de magere variant. Met mager gehakt worden de hamburgers ook echt te droog.

Zout gebruiken

Bedenk ook dat een hamburger niet hetzelfde is als een gehaktbal. Een authentieke hamburger heeft geen toevoegingen zoals uitjes, ei, broodkruim, kruiden, specerijen etc. nodig (al ben je natuurlijk altijd vrij om te experimenteren). Het enige wat je nodig hebt is peper en zout. En zelfs het gebruik van zout wordt vaak bestreden.

Velen beweren dat je geen zout moet gebruiken omdat dit vocht onttrekt waardoor de hamburger ook weer te droog wordt. Ik vind echter dat het vlees zout nodig heeft voor de smaak. En bovendien heb ik van mijn grote held Heston Blumenthal (3 Michelinsterren) geleerd dat zout juist als een perfect binmiddel voor het vlees werkt waardoor je dus ook geen ei en broodkruim nodig hebt. Overigens heb ik dit niet persoonlijk van hem geleerd (was het maar waar!), maar uit één van zijn ‘How to cook like Heston’ TV-afleveringen. Uit dezelfde aflevering heb ik ook geleerd dat je het vlees in cilindervorm stevig moet verpakken in vershoudfolie en een paar uur in de koelkast moet leggen. Hierdoor kun je het vlees in mooie zogenaamde patties snijden.

Bekijk de ‘How to cook like Heston’ aflevering over rundvlees (en hamburgers) hier.

Grillen en bakken

Zoals gezegd, zout onttrekt vocht. Toch kun je sappige hamburgers maken met zout in het vlees. Wat je echter dan niet moet doen is constant met een spatel op de hamburger drukken tijdens het bakken of grillen. Op deze manier druk je de sappen er juist uit. Zorg er gewoon voor dat de hamburgers niet te dik zijn en laat ze rustig 3 tot 5 minuten (afhankelijk of je rosé, medium of doorbakken wilt) per kant bakken op middelhoog vuur. Continu omdraaien is echt niet nodig als je de hamburgers in een (grill)pan bakt. Alleen op de barbecue is regelmatig draaien wel aan te bevelen om verbranding te voorkomen. Om sappigheid te behouden is het dus ook niet aan te raden om de hamburgers op een contactgrill te grillen. Omdat de hamburger tussen twee grillplaten geklemd ligt, wordt een deel van het vocht en vet er ook uitgedrukt. Dus als je binnenshuis wilt grillen, gebruik dan een gewone grillpan of de contactgrill zonder deze te sluiten. En bak je de hamburgers gewoon in de pan, gebruik dan geen olie maar gewoon een klein beetje echte boter.

Een hamburger kun je als stukje vlees bij je avondmaaltijd met groenten eten, maar het lekkerst is natuurlijk gewoon op een broodje. Wil je weten wat mijn perfecte broodje hamburger is, check dan dit recept!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*