Zelfgemaakte advocaat

Zelfgemaakte advocaat – Tip voor Pasen!

Een advocaatje met slagroom, wie denkt dan ook gelijk aan oma of dames in bejaardenhuizen op zondagmiddag? Ik wel maar stiekem vind ik het ook heel lekker. Al heb ik het in geen jaren meer ge… ja, wat is het eigenlijk, gegeten of gedronken? Ik hou het maar op slobberen 😉 Speciaal voor Pasen vond ik het leuk om zelf advocaat te maken. Ik had het nog nooit gedaan dus vond het wel een beetje spannend omdat het makkelijk kan schiften, maar het is gelukt!

Advocaat maken

Omdat ik nog niet eerder advocaat had gemaakt, moest ik op zoek naar een recept. Ik heb er tientallen bekeken en geen één was hetzelfde. Zo gebruiken sommigen hele eieren, anderen weer enkel eidooiers. Ik zag echter wel verschil dat de advocaat met hele eieren bleker is dan die met eidooiers. Ook verschilt de hoeveelheid suiker en het ene recept vermeldt zout en anderen weer niet. Met vanille zag ik ook verschillen; van een peul, vanillesuiker of vanille essence. En dan de alcohol. Officieel maak je dit met inmaakbrandewijn maar ik zag ook recepten met wodka of jonge jenever.

Uiteindelijk heb ik mijn eigen plan getrokken. Ik heb gekozen voor enkel eidooiers omdat de advocaat dan lekker geel is. Verder heb ik wodka gebruikt omdat ik de rest dan ook gewoon nog kan drinken 😉 En ik ben voor vanille essence gegaan omdat ik dat toch al in huis had.

Houd er wel rekening mee dat als je enkel eidooiers gebruikt, je behoorlijk wat eieren nodig hebt. Een eidooier weegt gemiddeld 17 gram maar het hangt natuurlijk ook van de grootte van de eieren af. Ik had er 16 nodig. De eiwitten kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een eiwitomelet of meringue schuimpjes.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

 • 250 gr eidooiers
 • 300 gr inmaakbrandewijn, wodka of jenever
 • 250 gr suiker
 • 3 tl vanille essence
 • Snufje zout
 • IJsblokjes
 • Slagroom om te serveren
 • Materialen: hittebestendige glazen of metalen kom, weegschaal, kookpan, handmixer of garde, digitale kookthermometer, zeef, grote weckpot of fles

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

 1. Zet een hittebestendige glazen of metalen kom klaar op een weegschaal. Splits de eieren en doe de eidooiers in de hittebestendige kom tot je op ca. 250 gr zit. De eiwitten heb je niet nodig (zie tip boven).
 2. Breng in een pan waar de kom op past een laagje water aan de kook, draai het vuur lager en houd het water tegen de kook aan. De kom mag het water niet raken. Zet ook een bak, kom of pan klaar waar de kom goed in past en vul deze met ijskoud water en de ijsblokjes.
 3. Mix de suiker en vanille met een klein snufje zout door de eidooiers en vervolgens beetje bij beetje de alcohol. Zet de kom op de pan water en houd de thermometer gereed. Verwarm nu al mixend op de laagste stand (of met de hand met een garde) het mengsel. Dit moet je de hele tijd doen want anders kan het eigeel stollen en krijg je roerei. Zodra het mengsel wat dikker begint te worden doe je de thermometer erin. Houd deze goed vast en blijf mixen/kloppen met je andere hand. Zodra het mengsel een temperatuur van 62 graden heeft, is het advocaat.
 4. Zet de kom onmiddellijk in het ijsbadje en blijf nog ca. 5 minuten mixen/kloppen zodat de advocaat niet kan schiften of klonteren. Laat verder afkoelen. Heb je toch nog wat klontjes dan kun je de advocaat nog even zeven. Is het echt volledig geschift, dan heeft zeven geen zin meer.
 5. Giet de advocaat in een gesteriliseerde weckpot of fles en bewaar in de koelkast. Bewaar niet te lang vanwege de eieren.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Tags:

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *