Zelfgemaakte boter

Zelfgemaakte boter

Noem me maar gek, maar ik vind het zo leuk om zelf boter te maken. Ik kan uiteraard kiezen voor de pakjes, maar dit is gewoon wat ik het liefste doe! Het is megasimpel, alleen heb je er wel wat geduld en een goede keukenmachine voor nodig. Ik heb zelf een Kenwood K-Mix.

Ingrediënten

  • 500 ml room (geen light!)
  • Optioneel: zeezout
  • Keukenmachine met garde en k-klopper
  • Kaasdoek of theedoek
  • Grote kom of schaal

Aan de slag!

  1. Doe de slagroom in de kom van de keukenmachine en klop het met de garde op een hoge stand tot de slagroom te stijf wordt. Het duurt best even, maar er komt een moment waarop de slagroom er echt te dik uit gaat zien en een beetje vlokkerig lijkt te worden. Vervang op de dit punt de garde voor de k-klopper.
  2. Laat nu op een rustig tempo net zo lang doordraaien tot de room gaat scheiden in een gele massa en een witte vloeistof. Nu kun je stoppen. Je kunt dit ook met de handmixer doen, maar houd er rekening mee dat het best even duurt voordat de room boter wordt.
  3. Maak de kaasdoek of theedoek nat en doe hierin de botermassa. Neem de punten bij elkaar en wring het vocht uit de boter.
  4. Neem nu de kom of schaal en vul deze met ijskoud water, het liefst met ijsblokjes erbij. Zorg ook dat je handen goed koud zijn. Kneed nu de boter in het water. Zodra het water troebel is, ververs je het voor nieuw ijswater. Herhaal dit kneden en verversen tot het water helder blijft. Hierdoor voorkom je dat de boter te snel zuur wordt. Wring de boter nog een keer goed uit in de doek. Je houdt ongeveer 200 gram boter over van de halve liter room.
  5. Als je van gezouten boter houdt, meng er dan nog een halve eetlepel gemalen zeezout door. Als ik er zout door meng, gebruik ik meestal gerookt zeezout, dat is nog lekkerder.

Bewaar de boter in een goed afsluitbaar bakje of potje in de koelkast. Als je het op je brood wilt gebruiken, verdeel het dan in kleinere porties zodat je steeds een portie buiten de koelkast kunt houden voor de smeerbaarheid. Buiten de koelkast is het zo’n twee dagen houdbaar.

NB: Gebruik geen kaasdoek of theedoek die gewassen is met wasverzachter, anders krijg je ‘geparfumeerde’ boter en dat proef je ook echt!

Advertentie
 
Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*