Zelfgemaakte cold brew ijsthee met 3 smaakvariaties

Zelfgemaakte cold brew ijsthee met 3 smaakvariaties

Vandaag, 10 juni, is het IJsthee Dag! Ik drink er echt liters van, meestal gewoon uit een pak (citroen) zonder koolzuur maar ik maak het ook af en toe zelf. En dan bij voorkeur cold brew. Speciaal voor deze ijsthee dag heb ik dat nu weer gedaan met drie verschillende smaakvariaties. Het schijnt volgende week weer bloedheet te worden en op zulke dagen is niets zo lekker dan een groot glas verfrissende ijsthee!

Cold brew ijsthee

Cold brew ijsthee heeft wat meer tijd nodig dan wanneer je het met heet water maakt maar is wel veel lekkerder. Door warmte komt de tanninerijke, bittere smaak van thee naar boven, zeker wanneer het is afgekoeld. Door thee op de koude manier te laten trekken gebeurt dit niet en krijg je een superzachte en verfrissende ijsthee! Het maakt niet uit of je zakjes of losse thee gebruikt, neem gewoon jouw favoriete smaak en soort. Wil je net als ik verse ingrediënten aan de ijsthee toevoegen, houd het dan wel op een neutralere smaak zodat de verse ingrediënten niet worden overheerst door een smaakjesthee. Wat je natuurlijk wel kan doen is je favoriete smaak versterken met vers. Dus drink je bijvoorbeeld graag bosvruchtenthee, versterk die smaak dan met verse bosvruchten.

Ikzelf gebruik graag earl grey als ik ijsthee maak vanwege de frisse citrusachtige smaak van toegevoegde bergamot. Deze heb ik nu gebruikt voor de variant met citroen en gember. Voor die met citroen en basilicum heb ik groene thee gebruikt en voor die met bramen en munt gewone thee.

Ingrediënten

  • Theezakjes of losse theeblaadjes naar wens
  • IJsblokjes
  • Optioneel: zoetstof, suiker of honing
  • Variaties:
  • 1: Schijfjes citroen en verse basilicumblaadjes
  • 2: Bramen en verse munt
  • 3: Schijfjes citroen en gember

Aan de slag!

  1. Gebruik 1 theezakje of 1 theelepel losse thee van je favoriete theesoort per 250 ml water en doe in een kan. Zet witte of groene thee 6 tot 8 uur in de koelkast en donkere thee 8 tot 12 uur.
  2. Haal de theezakjes eruit of zeef de thee en doe terug in de kan. Zoet de ijsthee optioneel met zoetstof, suiker of honing. De thee is nu al lekker maar je kunt nu ook nog extra’s toevoegen, bijvoorbeeld één van de variaties zoals aangegeven in de ingrediëntenlijst. Laat de ijsthee met de extra ingrediënten dan ook weer eerst minimaal een uur in de koelkast staan.
  3. Doe lekker veel ijsblokjes in glazen en schenk de ijsthee erbij met wat van de ingrediënten.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*