Zelfgemaakte döner kebab (met lahmacun, pita of dürüm)

Zelfgemaakte döner kebab (met lahmacun, pita of dürüm)

Wie eet het niet zo af en toe: een broodje döner kebab. Voor de snelle, vette trek of na een nacht stappen. Maar wist je dat je het ook gemakkelijk zelf kunt maken? Het kost weinig tijd en moeite. Het is natuurlijk niet exact hetzelfde als wanneer je het als street food koopt. Tenzij je zo’n heel groot draaiend spit in je keuken hebt, maar dat zal vast niet 😉

Döner kebab van gehakt

Echt ambachtelijk gemaakte döner kebab wordt ook niet gemaakt van gehakt, maar van dunne laagjes vlees met vet die met de hand om een spit worden gevormd. In Europa (met name in Duitsland) wordt echter ook op grote schaal fabrieksdöner gemaakt en dat is dan toch wel gehakt. Het vlees komt namelijk in bevroren blokken in de fabriek binnen. Deze worden in stukken gezaagd en daarna vermalen tot gehakt en gemengd met specerijen en een bindmiddel. Vervolgens maakt men van het gehakt met de hand platte schijven die ze op een spit steken. De cilinders worden vervolgens nog een beetje netjes bijgevormd en dan verpakt en ingevroren voor transport naar de klanten. Vandaar dat je het ook best zelf van gehakt kunt maken. Bekijk deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over döner kebab.

Voor mijn döner kebab heb ik kip gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook meer traditioneel lams- of kalfsvlees gebruiken. Kies wel voor vlees met wat vet zodat het niet te droog wordt tijdens de bereiding. Het gaat namelijk eerst de oven in en wordt daarna heel dun gesneden en weer opgebakken voor een lekker krokant korstje.

Ingrediënten

  • 400 gr kipdijfilet
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • ½ tl uienpoeder
  • 1 tl gemalen komijn (djinten)
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • 1 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • ½ tl fijn zeezout
  • ½ tl zwarte peper
  • Beetje plantaardige olie
  • 4 Turkse pizza’s (lahmacun), dürüm (grote wrap) of grote pita’s
  • Materialen: foodprocessor, kom, kleine cakevorm, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verhit de oven voor op 200 graden zonder luchtcirculatie of 180 graden met luchtcirculatie.
  2. Snijd het vlees in blokjes en maal heel fijn in de foodprocessor. Doe over in een kom en voeg alle ingrediënten toe behalve de olie. Kneed het geheel goed door.
  3. Vet de cakevorm licht in met wat olie, verdeel het gehaktmengsel in de vorm en druk stevig aan. Bak in het midden van de oven in ca. 20 minuten gaar. Laat afkoelen.
  4. Snijd het gehaktbroodje in flinterdunne plakjes (zie foto hieronder). Bewaar nu in een afgesloten bakje in de koelkast (max. 2 dagen bij 7 graden) voor later of ga direct verder.
  5. Verwarm dürüm, Turkse pizza’s of pita’s.
  6. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de döner kebab licht krokant.
  7. Vul de Turkse pizza, dürüm of pita met het vlees en naar wens met (ijsberg)sla, ui, komkommer, tomaat en saus(en).

kipdöner

 

Advertentie
 

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*