Zelfgemaakte frites

Zelfgemaakte frites

Wie houdt hier nou niet van? Frites is by far de meest populaire snack in Nederland. Ik eet het minstens één keer per maand, maar dan meestal wel zelfgemaakt! Dubbel gebakken uiteraard.

Waar patat precies vandaan komt, is tot op heden nog steeds niet heel duidelijk. De Belgen beweren dat friet in 1680 in hun land is ontstaan. De inwoners van Namen, Andenne en Dinant hadden daar de gewoonte om te vissen in de Maas en de kleine visjes die ze vingen in olie te bakken. Maar in tijden van vorst of gevaarlijke stromingen werd het riskant om te vissen en daarom zouden ze aardappelen in de vorm van kleine visjes snijden om die vervolgens in olie te bakken. Dit valt echter te betwisten aangezien de aardappel pas in 1735 in die streek is geïntroduceerd. Een andere verklaring is dat friet afkomstig is uit Frankrijk. Volgens de Fransen is patates frites hun creatie en verwijzen ze daarbij naar ‘de allereerste friture’ die op de Pont Neuf in Parijs zou hebben gestaan.

Anyway… waar het ook vandaan komt, het maakt mij niet uit. Het is en blijft gewoon lekker!

Ingrediënten

  • 8 grote, iets kruimige aardappels (bij voorkeur bintjes)
  • 2 liter plantaardige frituurolie
  • Zout
  • Extra nodig: Frituurpan of grote braadpan, een grote schaal en een kookthermometer wanneer je een braadpan gebruikt

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in plakken van ca. een cm. Snijd elke plak vervolgens weer in reepjes van een cm.
  2. Verhit de olie in de frituurpan of in een grote braadpan tot 150 graden.
  3. Bak hierin de frites in kleine porties 4 tot 5 minuten. Doe over in een schaal met keukenpapier erin. Laat de frites geheel afkoelen.
  4. Verhit de olie opnieuw, maar nu tot 180 graden. Bak de frites wederom in porties in 2 tot 3 minuten tot ze goudgeel en knapperig zijn. Schud ze in een schaal om met ruim zout en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*