Zelfgemaakte kaassoufflés met Goudse kaas of Gruyère

Zelfgemaakte kaassoufflés met Goudse kaas of Gruyère

Nog niet zo lang geleden at ik sinds lange tijd weer eens een kaassoufflé van de snackbar. Ik ben echt dol op kaassoufflés, het is een guilty pleasure, maar jeetje wat viel die tegen. Je verheugt je er zo op en dan krijg je een kaassoufflé die niet krokant maar slap is, zo bleek dat je je afvraagt of ‘ie überhaupt de frituur wel heeft gezien en een niet gesmolten plakje rubber en veel lucht erin. Dus toen bedacht ik dat ik zelf maar eens kaassoufflés moest maken. Ik had ze natuurlijk ook in de supermarkt kunnen kopen, maar hey, ik ben nou eenmaal een hobbykok en heb deze website niet voor niets 😉

Smeltkaas in kaassoufflés

Nou wist ik dat kaassoufflés niet zomaar plakken kaas in bladerdeeg met een paneerlaagje zijn, maar dat het om een mengsel gaat wat smeltkaas wordt genoemd. Dus ben ik op zoek gegaan naar een recept en kwam uit bij Rutger Bakt, die het op zijn beurt weer had overgenomen uit het boek ‘Vet Lekker’ van tv-chef Danny Jansen. Door kaas te mengen met melk, melkpoeder en aardappelzetmeel krijg je een soort smeerkaas wat rustig smelt tijdens het frituren. Een plak pure kaas smelt namelijk te hard.

Het recept geeft Goudse kaas aan, maar er staat niet bij welke. Ik vermoed jong belegen of belegen. Bij mij rees echter gelijk de gedachte aan Zwitserse Gruyère, dus ik heb voor mijn kaassoufflés een half om half mengsel van belegen en Gruyère gedaan. Natuurlijk kun je ook andere kaassoorten gebruiken, zolang het maar een kaas is die goed smelt.

Ingrediënten

 • 2 rollen koelvers bladerdeeg
 • 120 gr Goudse kaas of Gruyère, geraspt
 • 170 ml melk
 • 30 gr melkpoeder
 • 15 gr aardappelzetmeel
 • 150 gr paneermeel
 • Snufje zout
 • 1 liter zonnebloemolie
 • Materialen: ovenschaal of bakvorm van 20×20 cm, vershoudfolie, steelpannetje, garde, blender, deegroller, braadpan of friteuse, eventueel een kookthermometer

Aan de slag!

 1. Leg het deeg in de vriezer. Als het half bevroren is, is het makkelijker te snijden en vouwen en blijft het goed in vorm.
 2. Bekleed de ovenschaal of bakvorm met vershoudfolie.
 3. Meng in een steelpannetje de melk met het melkpoeder, aardappelzetmeel en zout met een garde tot een papje. Verwarm dit op laag vuur tot de melk begint te binden. Neem de pan van het vuur en roer de kaas erdoor tot het gesmolten is. Koelt het te snel af en is de kaas nog niet helemaal gesmolten, verwarm het mengsel dan nog even tot de kaas helemaal gesmolten is. Het mag niet bubbelen want dan gaat het mengsel schiften.
 4. Schenk de kaasmassa in een blender en laat ca. 1 minuut draaien tot er geen klontjes meer zijn. Giet de kaasmassa in de schaal/bakvorm en laat het opstijven in de vriezer. Het mag gerust helemaal bevroren zijn want je moet het goed in stukken kunnen snijden.
 5. Neem het deeg uit de vriezer en snijd het in plakjes van 12 x 12 cm.
 6. Neem de kaas van de folie en snijd dit in stukken van 4 x 8 cm. Bestrijk de plakjes bladerdeeg met water, leg een kaasplak aan één kant van het deeg en vouw het bladerdeeg eroverheen. Druk de randen rondom goed aan. Snijd de randen eventueel bij om mooie, rechte kaassoufflés te krijgen.
 7. Doe het paneermeel op een bord. Bestrijk de kaassoufflés rondom met water en wentel ze door het paneermeel. Laat de kaassoufflés vervolgens met stukjes folie ertussen weer even opstijven in de vriezer zodat het deeg wat harder wordt. Je kunt ze ook door en door laten bevriezen voor later gebruik. Als je ze in de supermarkt koopt zijn ze immers ook bevroren en gaan ze zo de olie in.
 8. Verhit de olie in een braadpan of friteuse tot 180 graden. Frituur de kaassoufflés met 2 à 3 tegelijk ca. 5 minuten.

Tip: Halveer de plakjes bladerdeeg en plakjes kaas voor 20 mini kaassoufflés!

Maak deze snacks ook eens zelf!

[bol_product_links block_id=”bol_5e1727f6d9f01_selected-products” products=”9200000090925472″ name=”Vet Lekker” sub_id=”” link_color=”E6007E” subtitle_color=”3F3F3E” pricetype_color=”3F3F3E” price_color=”D94460″ deliverytime_color=”ACBB51″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*