Zelfgemaakte knapperige Franse frietjes

Zelfgemaakte knapperige Franse frietjes

Wie lust nou niet lekker een frietje, of patatje als jij het zo noemt, op z’n tijd? Ik eet het in ieder geval zo’n één à twee keer per maand maar wel altijd zelfgemaakt! En omdat het vandaag, 13 juli, French Fries Day (in de VS) is, heb ik mijn frietjes nu eens heel dun gesneden. Terwijl French fries op zich niet eens per se dun zijn. Lees hieronder maar!

Franse frietjes

Franse frietjes kennen wij als de dungesneden variant en dan vooral van McDonald’s (en andere Amerikaanse fastfoodketens). French fries, of gewoon fries (en in het VK chips) is echter de algemene benaming voor friet/patat. Waar friet precies vandaan komt, is tot op heden nog steeds niet geheel duidelijk. De Belgen beweren dat friet in 1680 in hun land is ontstaan. De inwoners van Namen, Andenne en Dinant hadden daar de gewoonte om te vissen in de Maas en de kleine visjes die ze vingen in olie te bakken. Maar in tijden van vorst of gevaarlijke stromingen werd het riskant om te vissen en daarom zouden ze aardappelen in de vorm van kleine visjes snijden om die vervolgens in olie te bakken. Dit valt echter te betwisten aangezien de aardappel pas in 1735 in die streek is geïntroduceerd. Een andere verklaring is dat friet afkomstig is uit Frankrijk. Volgens de Fransen is patates frites (gefrituurde aardappels) hun creatie en verwijzen ze daarbij naar ‘de allereerste friture’ die op de Pont Neuf in Parijs zou hebben gestaan.

Ingrediënten

  • 8 grote, iets kruimige aardappels
  • Zonnebloemolie om in te frituren
  • Zout
  • Materialen: frituurpan of grote braadpan, schaal, kookthermometer wanneer je een braadpan gebruikt, optioneel: frietsnijder

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in plakken van maximaal een halve cm dik (of gebruik een frietsnijder zoals ik heb gedaan). Snijd elke plak vervolgens weer in reepjes van maximaal een halve cm.
  2. Verhit de olie in de frituurpan of in een grote braadpan tot 150 graden.
  3. Bak hierin de frietjes in kleine porties ca. 3 minuten tot ze net iets gegaard zijn. Doe over in een schaal met keukenpapier erin. Laat de friet geheel afkoelen.
  4. Verhit de olie opnieuw, maar nu tot 180 graden. Bak de frietjes wederom in porties in 2 tot 3 minuten tot ze goudgeel en knapperig zijn. Schud ze in een schaal om met zout en serveer direct.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*