Zelfgemaakte pasteibakjes voor ragout

Zelfgemaakte pasteibakjes voor ragout

Ik maak regelmatig ragout, meestal visragout en soms kipragout met champignons. En noem het ouderwets, maar ragout eet het lekkerst in een heerlijk krokant pasteibakje van bladerdeeg. Die bakjes kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar ik vind ze vaak wat muf. Veel lekkerder is om ze zelf te maken van roomboterbladerdeeg. Ook dat kun je weer zelf maken, maar dat is echt een flinke klus. Met kant-en-klaar bladerdeeg uit de diepvries gaat het prima en het is echt niet moeilijk!

Pasteibakjes maken

Om de pasteibakjes te maken werk ik het liefst met vierkante plakjes diepvries bladerdeeg in plaats van de koelverse rollen. Ik laat dit namelijk maar een heel klein beetje ontdooien waardoor ze veel makkelijker uit te steken zijn dan wanneer het deeg al zo zacht is. Zo blijven ze veel strakker van vorm dan als je met zacht deeg werkt, wat snel stretcht als je er steeds met warme handen aan zit. En wat ik aan zelf maken ook fijn vind, is dat je ze wat groter kunt maken dan die je standaard in de supermarkt ziet. Daar gaat meestal maar een lepel of twee ragout in. Alle afsnijdsels die je overhoudt kun je weer samenvoegen en weer in de vriezer doen of nog zoutjes van maken, bijvoorbeeld zoals deze en deze.

Je kunt de pasteibakjes van het rauwe deeg al van tevoren maken en op het laatste moment afbakken. Maar je kunt ze ook al eerder afbakken en vlak voor serveren nog even warm maken in de oven.

Ingredi├źnten

 • 20 plakjes bladerdeeg
 • 1 ei
 • Materialen: uitsteekrondjes 10 cm en 7 cm, bakpapier, kommetje

Aan de slag!

 1. Steek uit elk plakje bladerdeeg met de 10 cm steker een rondje. Houd 4 rondjes apart (bodems).
 2. Steek uit de overige rondjes met de 7 cm steker een gat. Houd hiervan 4 kleine rondjes apart (dekseltjes).
 3. Klop het ei in een kommetje los met een klein scheutje koud water.
 4. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 5. Leg de 4 hele rondjes op de bakplaat en prik een paar keer in met een vork.
 6. Bestrijk de randen met wat ei. Leg daarop een ring bladerdeeg en bestrijk ook met wat ei. Herhaal dit nog 3 keer. Je hebt uiteindelijk dus een bodem met daarop 4 open rondjes (5 lagen).
 7. Bestrijk ook 4 dekseltjes met wat ei en leg deze in het gat van de pasteitjes.
 8. Bak de pasteibakjes in het midden van de oven in 10 tot 20 minuten gaar. Je ziet vanzelf wanneer ze mooi gerezen en goudbruin en knapperig zijn.
 9. Laat ze voor gebruik iets afkoelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*