Zelfgemaakte piccalilly

Zelfgemaakte piccalilly

Zo, ik heb weer een flinke voorraad piccalilly staan! Van eerder gemaakte gerechten had ik nog wortelen, radijsjes, een stuk groene Chinese radijs (soort rettich) en een half bakje peultjes liggen. De wortelen en de rode radijsjes liepen echt op hun eind en op korte termijn zou ik ze niet meer eten. Weggooien doe ik pas als het echt niet anders meer kan, maar meestal weet ik er nog wel wat voor te verzinnen. Zo heb ik ook weckpotten met ingelegde groenten staan, zoals radijs, wortel en bleekselderij. Omdat ik hiervan nog genoeg had staan, besloot ik om met wat ik nu had lekker piccalilly te maken. Het is wel een flinke hoeveelheid, maar zolang de potjes goed gesteriliseerd zijn en je het vullen en afkoelen goed doet, dan blijft het echt heel lang houdbaar.

Groenten? Alles kan!

Voor piccalilly kun je echt heel veel soorten groenten gebruiken. Er is dan ook geen vastomlijnd recept voor. Zorg echter wel dat je meer harde dan zachte groenten gebruikt. Harde groenten zijn o.a. bloemkool, broccoli, wortel, radijs, pastinaak, meirapen, knolselderij, rettich, spitskool, koolraap, groene kool en Chinese kool. Deze groenten kook je eerst voor voordat je ze in de saus verwerkt. Ook zachte groenten zoals komkommer, paprika, courgette, aubergine en augurken kun je gebruiken. Deze doe je tegelijk met de voorgekookte harde groenten in de saus. Ik heb de wortel, radijssoorten en peultjes met ui en knoflook voorgekookt. Verder heb ik nog een paar grote augurken gebruikt en ik heb op het laatst nog wat verse bieslook, dille en peterselie toegevoegd.

Wat je moet weten over inmaken

Om de piccalilly lang houdbaar te maken, is het belangrijk dat je heel schoon werkt. Een paar bacteriën op de rand van een potje of in de vultrechter, kunnen er al voor zorgen dat een potje verloren gaat. Het steriliseren van de potjes met deksels, de vultrechter etc. doe je pas vlak voor gebruik. Ik houd maximaal een uur voor het vullen van de potten aan. Een speciale vultrechter (met brede opening) is handig omdat je zo de randen van de potjes schoonhoudt. Heb je die niet, dan kun je een maatbeker met klein schenktuitje gebruiken (eerst omspoelen met kokend water). Zorg dat je de randen goed schoonveegt met keukenpapier. Steeds een schoon velletje voor elk potje. Potjes die je vult met een hete substantie, zoals in dit geval, hoef je niet per se te wecken, maar hat mag uiteraard wel. Door ze echter direct na vullen op hun kop volledig af te laten koelen, trekt de inhoud vacuüm en is het houdbaar geworden.

Op de foto kun je zien dat de inhoud van mijn potjes goed vacuüm is getrokken omdat ze onderin ‘leeg’ zijn. En wat voor alles geldt: eenmaal geopend is de houdbaarheid nog maar beperkt. Zeker omdat je geen conserveringsmiddelen, behalve zout, gebruikt. Vertrouw sowieso bij openen van potten op je gehoor en neus. Als het deksel er zowat vanaf springt (sissend geluid bij openen) of de geur is niet prettig, neem dan geen risico en gooi de inhoud weg. Meer over inmaken, wecken en bewaren kun je hier lezen. Bewaar potten voor gebruik op een plek waar ze niet zijn blootgesteld aan teveel licht en waar de temperatuur constant en niet te hoog is. Een koele kelder is de meest ideale plek.

Omdat dit recept een behoorlijke hoeveelheid is (ca. 1 liter), kun je het beste meerdere kleine potjes gebruiken in plaats van grote potten. Zo heb je tenminste niet een te grote, geopende pot staan waarvan je de inhoud alsnog moet weggooien omdat hij te lang geopend is. Hoe lang je een geopende pot kunt bewaren is lastig te zeggen. Dit hangt van verschillende omstandigheden af. Sowieso de temperatuur van de koelkast (maximaal 7 graden), maar ook hoe schoon het lepeltje is wat je gebruikt om iets uit de pot te scheppen (dus nee, niet voor meerdere dingen gebruiken of tussendoor aflikken en dan weer in de pot. Klinkt misschien als een open deur maar ik weet dat mensen dit echt doen).

Ingrediënten

 • 600 gr gemengde groenten naar wens
 • 1 grote ui
 • 3-5 teentjes knoflook
 • 300 ml azijn
 • 200 ml water
 • 30 gr mosterd
 • 5 gr verse gember (of een tl poeder)
 • 2,5 gr kurkuma (koenjit)
 • 2,5 gr kerriepoeder
 • 10 gr suiker
 • 25 gr bloem
 • 1 el zonnebloemolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • Maïzena (is niet altijd nodig)
 • Optioneel: verse groene kruiden naar wens (bieslook, peterselie, dille)
 • Materialen: ruime pan, vergiet, kom, garde, sudderplaatje, meerdere glazen (weck)potjes (in totaal ca. 1 liter), vultrechter

Aan de slag!

 1. Snipper de ui en hak de knoflook grof. Snijd alle groenten in piepkleine blokjes/stukjes. Houd harde en zachte groenten apart van elkaar. Kook de harde groenten met de ui en knoflook met 10 gram zout per liter water in een ruime pan iets verder dan beetgaar, maar zeker niet zacht. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
 2. Roer met een garde in een kom 100 ml van de azijn met de mosterd, gember, kurkuma, kerrie, suiker, bloem en olie tot een glad papje.
 3. Breng de rest van de azijn met het water in de pan aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer met de garde het papje erdoor. Zet de pan op een sudderplaatje op laag vuur en laat al roerend zachtjes koken tot het geheel wat dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper. (Ik heb 2 volle theelepels zout gebruikt. Dat is best flink maar zout werkt als conserveringsmiddel. De piccalilly wordt er overigens niet te zout door. Het zuur blijft overheersen).
 4. Roer nu alle groenten door de saus en laat zachtjes inkoken. Hoe lang is afhankelijk van hoeveel vocht de groenten nog aan de saus afgeven. Ik heb het een klein uurtje zachtjes laten pruttelen zonder deksel op de pan. Als het geheel gaar (groenten zacht) is maar je vindt de saus nog steeds iets te dun, dan kun je het verdikken met een maïzenapapje. Een volle theelepel maïzena met een klein beetje koud water is doorgaans al genoeg. Gebruik je nog verse groene kruiden, roer deze dan op het laatst door de saus.
 5. Vul de potjes – het liefst met een ruime vultrechter – tot net onder de rand met de hete saus, veeg de randen goed schoon met keukenpapier, sluit ze af, zet ze op hun kop en laat zo volledig afkoelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*