
Zo kook je de perfecte rijst!
Onlangs kreeg ik de vraag hoe je rijst kookt zonder dat het plakkerig wordt. Ik vind rijst koken een makkie, maar ik kan me best voorstellen dat het niet altijd goed gaat. Ook ik heb in het verleden wel eens te maken gehad met plakkerige of papperige rijst. Gewoon omdat je doet wat de verpakking zegt en ervan uitgaat dat het dan wel goed komt. Ervaring leert echter dat hoe je rijst kookt, ook afhangt van de soort rijst die je gebruikt. En zelfs als het een doodnormale snelkookrijst is, is het verstandig om voortijdig de garing te checken. In deze blog leg ik uit hoe je snelkookrijst het beste kunt koken, hoe je rijst op een traditionele manier kookt en zelfs hoe je rijst in de magnetron kunt bereiden!
Voordat je begint: een normale portie per persoon is 75 gram ongekookte rijst.
Snelkookrijst
De meeste mensen pakken in de supermarkt gewoon een pak snelkookrijst die je niet hoeft te wassen voor gebruik. Mijn ervaring met snelkookrijst is dat er toch nog wel wat kwaliteitsverschil in kan zitten. Ik draai mijn hand er niet voor om om een goede, ‘fluffy’ droog gekookte rijst te krijgen. Maar ook ik heb er wel eens moeite mee gehad, met name als ik echt een low-budgetmerk uitprobeerde. Daarom kies ik wel altijd voor een wat duurdere soort.
De meeste verpakkingen geven aan de rijst ca. 8 minuten te laten koken. Ik check echter al een minuut of 2 van tevoren of de rijst (beet)gaar is. Het hangt namelijk ook af van hoe hard je het water laat koken. Schep een klein lepeltje rijst uit het kokende water en proef of het nog te hard of beetgaar is. Is de rijst beetgaar, giet dan af in een fijne vergiet of zeef, schud het overtollige water eruit en doe terug in de pan. Roer de rijst om, doe het deksel op de pan en laat 10 tot 15 minuten droogstomen. Eventueel met een handdoek om de pan om de warmte beter vast te houden. Haal het deksel er tussendoor niet af, maar check pas na 10 minuten of de rijst goed is. Voor het serveren schep je de rijst vervolgens nog een keer goed om. Tijdens het koken doe je overigens niet het deksel op de pan! Deze methode geldt ook voor de snelkook zilvervliesrijst. Bij deze rijstsoort duurt het echter iets langer voor het beetgaar is.
Traditioneel koken
Snelkookrijst in een volle, borrelende pan met water is bedacht voor ons gemak. De traditionele manier van rijst koken is echter anders, namelijk met een bepaalde rijst/waterverhouding. Voor veel rijstsoorten wordt geadviseerd om op deze manier te koken (kan ook met snelkookrijst). Vaak is dat rijst wat te koop is in grotere zakken, zoals Surinaamse rijst, pandanrijst en basmatirijst (hoewel je van de laatste twee ook snelkookvarianten in een doosje kunt kopen). Dit zijn rijstsoorten die je doorgaans ook eerst moet wassen. Wassen doe je door de rijst in een laagje water in een pan te roeren tot het water troebel is. Giet het water af en blijf dit proces herhalen tot je enkel nog helder water hebt. Giet voor de laatste keer af.
Nu voeg je weer koud water toe. Circa anderhalf keer zoveel water als rijst. Dus voor een kopje rijst, anderhalf kopje water. Het komt er uiteindelijk op neer dat wanneer rijst en water in de pan zitten, de rijst ongeveer één tot anderhalf vingerkootje onder water staat. Breng op een middelgrote pit op de hoogste stand aan de kook. Zodra het water kookt, verlaag je het vuur naar de laagste stand (gebruik eventueel een sudderplaatje of vlamverdeler) en doe je het deksel op de pan. Laat zo 10 minuten zachtjes koken. Doe het vuur vervolgens uit, roer de rijst snel door en laat nog 10 minuten staan met het deksel op de pan.
Rijst uit de magnetron
Snelkookrijst kun je zelfs bereiden in de magnetron. Ik heb dat ooit eens enkele keren gedaan toen ik na een verhuizing nog geen fornuis tot mijn beschikking had, maar enkel een combimagnetron. En echt met prima resultaat! Dit kan ook in een eenvoudige magnetron, je hebt geen combistand nodig.
Doe de rijst met water, en eventueel wat zout, volgens onderstaand schema in een magnetronschaal en sluit af met het deksel of magnetronfolie. Schakel de magnetron in op 700 Watt en stel de bereidingstijd volgens het schema in. Laat de rijst hierna nog 5 minuten nagaren en schep de rijst nog even om.
1 persoon: 75 g rijst, 200 ml water, 10 min.
2-3 personen: 150 g rijst, 325 ml water, 13 min.
3-4 personen: 225 g rijst, 475 ml water, 17 min.
Zout
Of je zout wilt gebruiken om de rijst meer smaak te geven is aan jou. Ik gebruik wel altijd ruim zout. Als je zout gebruikt, doe het dan pas in het water zodra het kookt. Als je zout namelijk toevoegt aan koud water, duurt het langer voordat het water kookt en dat is zonde van het energieverbruik.
5 Comments