
Zo organiseer je een barbecue voor een groep
Geplaatst op 19/05/2020 door Kitchenista in Tips & Weetjes
Eindelijk heeft het zomerse weer nu ook Nederland bereikt op het moment van dit schrijven dus zet die barbecue maar klaar!
Ben je met maar een paar mensen, dan is een barbecue zo georganiseerd. Maar wat als je bijvoorbeeld iets te vieren hebt of gewoon voor de gezelligheid een barbecue wilt organiseren voor een grotere groep gasten? Dat vergt toch wel wat meer variatie en planning. In deze blog geef ik je dan ook suggesties op basis van recepten die online staan.
Afhankelijk van het aantal gasten en wie veel of weinig eet, moet je zelf wel kunnen inschatten wat je nodig hebt van onderstaande recepten. Je hoeft natuurlijk ook niet alles te maken, onderstaande ideeën zijn puur suggesties. Hoe meer gasten je hebt, hoe meer variatie gewenst is.
Brood
Al heb je nog zoveel lekkers, brood wordt altijd veel gegeten. Vooral vooraf, wanneer vlees, vis en groenten nog lekker op de barbecue liggen te sissen.
Stokbrood: Kun je zelf maken maar wel is ontzettend veel werk, dus gewoon lekker vers kopen voor een BBQ. Reken op ca. een half stokbrood per persoon.
Focaccia met rozemarijn en zeezout: Een brood is goed voor 4 tot 6 personen. Verdubbelen is eenvoudig, maar maak dan niet één groot brood, maar twee aparte broden.
Knoflook-parmezaanbrood: In smalle repen gesneden is dit voldoende voor 6 tot 8 personen. Ook hier geldt dat verdubbelen eenvoudig is.
Smeersels
Smeerseltjes doen het altijd goed bij brood. Doe sowieso altijd kruidenboter want dat vindt iedereen lekker. Afhankelijk van de groepsgrootte doe je daar andere smeerseltjes bij. Eén à twee extra smeerseltjes voor een kleinere groep en drie à vier of zelfs allemaal voor een grotere groep. Je moet de hoeveelheid van deze recepten wel echt zien als smeersels. Als je gasten hele scheppen op hun bord nemen, dan gaat het wel hard! Wil je dit voorkomen, doe er dan sowieso geen lepeltjes bij, maar bij elk smeerseltje een klein mesje.
Kruidenboter: Wie lust dit niet? Het recept is gebaseerd op een heel pakje roomboter, maar verdubbel het gerust als je echt een grote groep gasten hebt en je verder geen andere smeerseltjes wilt maken.
Tomatenboter: Deze smakelijk boter is ook gebaseerd op een heel pakje roomboter. Als je ook al kruidenboter hebt, is verdubbelen niet nodig.
Hummus: Dit recept is al een flinke hoeveelheid, als smeersel genoeg voor ca. 10 personen. Bovendien lust niet iedereen het, dus ik zou het niet verdubbelen al heb je nog meer gasten.
Olijventapenade: Dit recept is goed voor zo’n 8 tot 10 personen. En ook hiervoor geldt dat verdubbelen niet nodig is wanneer je meer smeerseltjes hebt.
Tomatentapenade: Ook zo lekker! Het recept is op basis van een hele pot zongedroogde tomaatjes, dus zeker voldoende in combinatie met meer smeersels.
Alioli: Deze Spaanse knoflookmayonaise vindt meestal gretig aftrek. Ik zou ‘m dan ook niet weglaten bij een barbecue voor een grotere groep. Het recept is voldoende voor ca. 10 personen. Wil je het verdubbelen, maak dit dan in twee keer. Dan is de kans op schifting kleiner.
Sauzen
Ik heb altijd minstens vier sauzen bij een barbecue, ook als het maar voor twee of vier personen is. Misschien niet echt avontuurlijk, maar ik ga sowieso altijd voor knoflooksaus, whiskysaus, barbecuesaus en pindasaus. Dat zijn toch wel de sauzen die nagenoeg iedereen lust. Doe de sauzen in kleinere schaaltjes en vul pas aan wanneer ze leeg zijn. En net als bij de smeerseltjes: wil je voorkomen dat je gasten enorme scheppen op hun bord doen en je daardoor misschien halverwege niet meer genoeg hebt? Doe geen grote lepels in de schaaltjes, maar dessertlepeltjes. Er wordt dan minder snel teveel opgeschept.
Romige knoflooksaus: De meest favoriete saus bij elke barbecue! Het recept is voor bijna een liter, dus ruim voldoende voor een grote groep.
Whiskysaus: Dit recept is goed voor ca. 600 ml, meer dan genoeg voor zeker 10 personen.
Barbecuesaus: Mag natuurlijk niet ontbreken bij een barbecue! Recept is voor ca. een halve liter.
Koude kerriesaus: Recept is voor 250 ml dus mag zeker verdubbeld of verveelvoudigd voor een grotere groep.
Pindasaus: Ook altijd een favoriet. De exacte hoeveelheid heb ik eigenlijk nooit gemeten. Het is ca. een steel/sauspannetje vol, dus ik schat tegen een liter.
Hamburgersaus: De naam zegt het al hè, dé saus voor op een hamburger! Het recept is voor ongeveer vier hamburgers. Eenvoudig te vermeerderen.
Verse mayonaise: Niet noodzakelijk bij een barbecue, maar wel fijn als je ook nog iets van frites of aardappeltjes hebt. Het recept is goed voor ca. een halve liter.
Honing-mosterd-dillesaus: Heerlijk bij vis of beenham. Dit recept is omschreven voor twee tot vier personen bij een gewone maaltijd. Als sausje bij de barbecue eenvoudig te vermeerderen.
Vlees
En hier draait het natuurlijk allemaal om bij een barbecue: vlees! Ja, ook vis en vega voor de liefhebbers, maar vlees is toch echt de hoofdmoot. In het seizoen is er natuurlijk heel veel kant-en-klaar barbecuevlees te koop, lekker snel en makkelijk. Maar ik ga toch altijd voor mijn eigen recepten. Weet ik tenminste dat er geen onnodige toevoegingen zijn gebruikt.
Kip- of varkenssaté: Mag natuurlijk gewoon niet ontbreken! Het recept is voor minstens 20 stokjes. Reken op minimaal 2 stokjes per persoon.
Hamburgers: Net als saté, een klassieker bij elke barbecue! Ga uit van 125 gr gehakt per hamburger.
Gemarineerde entrecote: Het recept is voor 4 entrecotes. Maar ik zou zeker niet uitgaan van een entrecote per persoon. Ze zijn doorgaans behoorlijk groot, dus snijd ze na het grillen schuin in plakken van een centimeter of 3 à 4. Reken dan op 1 entrecote voor 2 à 3 personen.
Kipdrumsticks: Recept is voor 8 kippenpootjes. Hou minimaal 2 pootjes per persoon aan.
Cajun speklapjes: Lange speklapjes eerst halveren. Niet iedereen houdt van spek, dus ga uit van niet meer dan 1 à 2 halve speklapjes per persoon.
Kebabs (köfte): Dit recept voor Turkse köfte kun je heel gemakkelijk veranderen naar kebabs, dus op een spiesje, wat gemakkelijker grillen is. Het recept is goed voor 16 köfte, gelijk aan 8 kebabs. Gewoon het gehakt om een spiesje vormen.
Adana kebab: Een spies van pittig lamsgehakt uit de Turkse stad Adana.
Biefstuk met rozemarijn, knoflook en citroen: Dit recept is voor 4 biefstukken, maar net als de entrecote kun je ze ook trancheren, of eventueel halveren.
Verse worst: Geen makkie, dit is een recept voor die hard hobbykoks. Je moet hiervoor de benodigde keukenapparatuur hebben en ook nog eens heel veel tijd. Maar lekker dat het is! Het recept is voor 6 tot 8 braadworsten van normaal formaat. Maar als je heel smalle natuurdarmen kunt vinden, dan is het recept voor minstens een dubbele hoeveelheid worstjes van ‘chipolata’-formaat.
Pulled pork: Voor echte BBQ-masters! Ik maak het altijd in de oven, maar van origine is het echt een barbecue recept. Het vlees moet minstens 12 uur marineren en 6 uur garen. Dus dit moet in de ochtend al op een gesloten barbecue met thermostaat. Het moet op lage, constante temperatuur gegaard worden. Je kan natuurlijk smokkelen door het stuk vlees in de oven te garen en het later nog een uurtje op de barbecue leggen 😉
Kipspiesjes met knoflook, koriander en citroen: Gegrilde kipspiesjes met knoflook, koriander en citroen is weer eens wat anders dan een sateetje.
Balinese kipsaté lilit: Saté lilit, in dit geval kipsaté, is een satévariant afkomstig van Bali. In plaats van stukjes vlees om een stokje, wordt saté lilit gemaakt van gehakt en dat kan zowel van varken, vis, garnalen, kip of rund zijn. Het gehakt wordt gemengd met gemalen kokos, kokosmelk, sjalot, rode peper en citroensap. Bovendien worden de satés niet om gewone satéspiesjes gevormd maar om sereh (citroengras).
Vis
Vis is voor de liefhebbers, want vlees wordt toch echt het meest gegeten. Maar als je vis wilt toevoegen aan je barbecue, dan zijn garnalen en zalm de gemakkelijkste keuze. Ik kan overigens meer vis voor op de barbecue aanbevelen, maar deze twee recepten zijn gewoon het gemakkelijkst voor te bereiden en te grillen voor groteren groepen.
Garnalenspies met chorizo: Recept is voor 12 spiesjes en eenvoudig te vermeerderen.
Zalmspies met wasabi: Dit is gebaseerd op een compleet recept. De zalmblokjes kun je gewoon op spiesjes rijgen en op de barbecue grillen. Leg ze wel in eens speciaal aluminium schaaltje voor de barbecue (met gaten erin zodat de rook erdoor kan) anders grilt de zalm vast aan het rooster. 500 gr zalmblokjes is goed voor ca. 10 spiesjes.
Zalm met krokante dillekorst: Dit is eigenlijk een ovenrecept maar het kan ook prima op een gesloten barbecue. Ook hier geldt, wel op een barbecueschaal leggen.
Groenten/vega
Sorry, maar op dit vlak ben ik minder creatief. Voor mij behelst een barbecue toch echt vlees en vis. De groentespies maak ik echter als ik weet dat er een vegetariër in het gezelschap is. En verder kun je allerlei andere groenten grillen voor de liefhebbers.
Groentespies met halloumi: Recept is voor 8 spiesjes.
Aubergine en courgette: In de lengte in plakken van maximaal een halve centimeter. Besprenkel met een marinade van olijfolie, knoflook en verse groene kruiden naar smaak. (In een deelbereiding van dit recept een tip voor aubergine. Kan uiteraard ook met courgette).
Paprika: in grove repen, even in de olijfolie gelegd.
Gevulde portobello: Nog nooit geprobeerd, maar schijnt goed te kunnen op de barbecue. Gewoon even googelen op ‘portobello’ en ‘barbecue’. Ik heb wel een recept, maar je moet de portobello’s dan eerst ruim van tevoren voorbakken en voorbereiden in de keuken. Eenmaal gevuld kun je ze afmaken op de barbecue. Ook dit recept voor gevulde reuzenchampignons kun je eerder voorbereiden en op de barbecue afmaken (op een aluminium barbecue schaaltje).
Bijgerechten
Bij al dat brood, smeerseltjes, sauzen, vlees en vis hoort natuurlijk ook nog salade als tegenhanger.
Aardappelsalade: Altijd geliefd! Dit is trouwens een iets slankere versie want zonder mayo. Als bijgerecht bij een barbecue is het recept goed voor ca. 10 tot 15 porties.
Huzarensalade: Nog zo’n salade die het altijd bij iedereen goed doet. Zelfgemaakt overigens wel bewerkelijk. Als je een salade met aardappel wilt doen, kies dan tussen deze óf de aardappelsalade.
Griekse salade: Ik hou van deze salade. En velen met mij! Het is dan wel een salade, maar omdat er geen letterlijke sla wordt toegevoegd, is deze salade ideaal om wat langer te laten staan zonder dat het al te slap wordt. Als bijgerecht bij een barbecue is dit recept goed voor zeker 8 personen.
Groentezuur: Iets met zuur is altijd lekker verfrissend bij vettig vlees etc. Het recept is als bijgerecht voldoende voor 6 tot 8 personen.
Uien met sumak: Heel erg lekker bij gegrild vlees! En supereenvoudig om te maken. Ga uit van ongeveer een halve grote ui per persoon.
Tomatensalsa: Een heerlijk frispittige fijngesneden salade op basis van tomaat, rode ui, knoflook, koriander en chilipeper.
Komkommer-selderijsalade met yoghurtdressing: Heerlijk fris, vooral bij gegrild vlees. Ook dit recept kan eenvoudig vermeerderd worden.
Salade van watermeloen met feta: Het friszoete en sappige van de meloen in combinatie met het hartige van de feta is zalig op warme zomerdagen.