Zo organiseer je een mezze diner

Zo organiseer je een mezze diner

Mezze zijn kleine gerechtjes uit de Midden-Oosterse en Noord-Mediterrane keukens. Ze worden doorgaans net als de Italiaanse antipasti als aperitiefhapje of voorgerechtje geserveerd. Ik vind het echter leuk om er voor meerdere gasten een complete maaltijd van te maken, net als ik dat ook graag doe met Spaanse tapas. Gewoon allemaal schaaltjes met heerlijkheden op tafel en met z’n allen lekker lang borrelen en tafelen!

Het mezze menu wat ik hieronder heb beschreven is ook nog eens minder tijdrovend dan het tapas menu waarover ik al eens geschreven heb. Desalniettemin kost het toch nog wel wat tijd en voorbereiding. Trek er gerust een dag voor uit plus nog wat uurtjes op de dag zelf. Goede voorbereiding is dus key. In de blog voor het uitgebreide tapas diner beschrijf ik hoe je het beste met je tijd kunt omgaan wat betreft de eerste voorbereidingen en de mise-en-place. Dit kun je prima als leidraad aanhouden voor een mezze diner.

Als je alle onderstaande recepten gebruikt, dan heb je genoeg voor ca. 8 personen. Bovendien zijn alle recepten gemakkelijk te verminderen of vermeerderen als je minder of meer eters hebt.

Brood

Als je voor gemakkelijk wilt gaan, koop dan Turks of Marokkaans plat brood bij een Turkse of Marokkaanse bakker. Maar zelf plat brood maken is ook echt niet zo moeilijk. Gewoon met deeg wat niet hoeft te rijzen en in een koekenpan wordt gebakken in plaats van in de oven. Je kunt de broden ’s ochtends al maken en vlak voor serveren nog even opwarmen in de oven.
Recept ->

Koude mezze

Gemengde olijven
Gewoon kopen in een Turkse winkel of op de markt.

Baba ghanoush en/of melitzanosalata
Deze auberginedip maak je een dag van tevoren en bewaar je tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast. Baba ghanoush en melitzanosalata lijken op elkaar maar verschillen wel iets in ingrediënten. Maak één van de twee voor een klein groepje of allebei als je meer gasten hebt.
Recept baba ghanoush ->
Recept metlitzanosalata ->

Cacık (tzatziki)
Ook deze yoghurtdip kun je al prima een dag eerder maken en tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Zorg wel dat de komkommer echt goed is uitgelekt want anders is de cacık de volgende dag te waterig.
Recept ->

Hummus
Eveneens een dag van tevoren maken en tot gebruik in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren.
Recept ->

Midden-Oosterse worteldip
Zelfde als hierboven.
Recept ->

Griekse dolmades
Dit recept van gevulde wijnbladeren is behoorlijk wat werk en moet je dus wel al een dag eerder maken. Twee dagen kan overigens ook, zo lang ze maar goed gekoeld (onder de 7 graden) worden bewaard.
Recept ->

Tabouleh
Deze salade van bulgur met groenten en kruiden maak je liever pas op de dag zelf anders worden de groenten en kruiden slap en de bulgur te zompig. Je hoeft het echter ook weer niet vlak voor serveren te maken. ’s Ochtends of ’s middags is prima.
Recept ->

Warme mezze

Courgettekoekjes
Courgettekoekjes moeten worden gebakken en maak je daarom het liefst pas op de dag zelf. Het mengsel kun je eventueel wel al de avond van tevoren maken. Ook kun je de koekjes op de dag van gebruik ’s middags al bakken en dan vlak voor serveren nog even warm maken in de oven.
Recept ->

Sıgara böreği
Het fijne aan deze gefrituurde filodeegrolletjes met kaas is dat je ze al veel langer van tevoren kunt maken. Ongefrituurd kun je ze namelijk prima invriezen. Als je ze een dag van tevoren maakt, dan kun je ze tot gebruik gewoon afgedekt in de koelkast bewaren. Frituren moet uiteraard echt pas vlak voor je aan tafel gaat, want dit gerechtje is niet meer lekker om na het frituren weer op te warmen in de oven. Na het frituren heel kort (een paar minuten) warm houden in de oven kan wel. Bevroren moeten ze uiteraard wel langer gefrituurd dan wanneer ze vers uit de koelkast komen.
Recept ->

Falafel
Het mengsel en de balletjes kun je ook al een dag eerder maken en afgedekt bewaren in de koelkast, maar ook hiervoor geldt hetzelfde als bovenstaand gerechtje: pas vlak voor het serveren frituren en hooguit een paar minuutjes warm houden in de oven.
Recept ->

Izgara köfte
Deze Turkse platte gehaktballetjes kun je ook een dag eerder al maken en dan zelfs grillen en de volgende dag opwarmen in de oven. Het is echter lekkerder wanneer je de balletjes al een dag eerder maakt, rauw in een afgesloten bak in de koelkast bewaart en dan pas vlak voor serveren grilt. Maar ’s middags grillen en later even opwarmen in de oven kan uiteraard ook.
Recept ->

Halloumi
Een kaas van schapen- en geitenmelk die een beetje rubberachtig is. Door het hoge eiwitgehalte kan de kaas worden gegrild of gebakken zonder dat het smelt, maar juist een krokant korstje krijgt. Grillen heeft mijn voorkeur omdat je dan geen extra vet gebruikt en de kaas mooie grillstrepen krijgt. Een recept is niet nodig. Gewoon in plakjes snijden en aan beide zijden grillen tot het mooie goudbruine strepen heeft.

Eet smakelijk!
Afiyet olsun!
Bismillah!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*