Zo organiseer je een tapas etentje

Zo organiseer je een tapas etentje

Met een groepje vrienden of familie tapas eten is zo ontzettend gezellig! Lekker lang tafelen en genieten van allerlei verschillende smaken. Zo’n etentje vergt echter wel wat van je tijd. Want als je het echt goed wilt doen, dan zet je een ruime keuze aan tapas op tafel zodat je zeker weet dat er naar ieders smaak voldoende te kiezen is. En dat je gasten bovendien niet nog met een rammelende maag naar huis gaan 😉

Hoewel de meeste tapas heel eenvoudig te bereiden zijn, vergt een compleet tapasdiner wel wat tijd en voorbereiding. Een goed uitgedachte mise en place (voorbereiding) is echt noodzakelijk. Zeker als je alles alleen doet zoals ik (ik duld bijna niemand in mijn keuken). Ik leg je dan ook uit hoe je dit het beste kunt aanpakken zodat je zo efficiënt mogelijk werkt. Daarbij geef ik je voldoende recepten voor een zeer uitgebreid tapasdiner zodat je niets zelf hoeft te bedenken en uit te zoeken. De recepten zijn allemaal op basis van vier personen, maar je kunt ze uiteraard vermeerderen als je meer gasten hebt. En het fijne is… veel tapas kun je al een dag van tevoren maken!

Eerste voorbereidingen

Verzamel alle recepten en leg per recept vast welke ingrediënten je nodig hebt. Ik doe dat altijd in een Excelsheet. Print de recepten eventueel uit zodat je alles makkelijk zichtbaar bij de hand hebt in de keuken. Printjes klinkt misschien ouderwets, maar ik weet dat dit voor heel veel mensen fijn werkt omdat je ze naast elkaar kunt leggen voor een beter overzicht. De bedoeling is namelijk dat je niet tapa voor tapa gaat bereiden, maar dat je verschillende tapas tegelijk maakt om tijd te besparen. Bestudeer de recepten goed en leg op papier vast welke tapas de meeste tijd kosten en werk zo naar de minste tijd. Zo weet je met welke je moet beginnen en eindigen. Maak daarbij ook onderscheid in welke tapas je al een dag van tevoren kunt bereiden en welke op de dag van serveren zelf.

Mise en place

Begin met alles te snijden en hakken wat vooraf gesneden en gehakt kan worden. Als ik bijvoorbeeld tapas maak voor op een zaterdag, begin ik op donderdagavond al met het snijden en hakken van uien, knoflook, groenten en kruiden en bewaar ik dat luchtdicht afgesloten in de koelkast. Ik gebruik daarvoor mijn vacuümmachine, maar ziplockzakjes en goed afgesloten bakjes werken ook prima. Je koelkast moet overigens wel kouder dan 7 graden zijn i.v.m. voedselveiligheid.

Wanneer ik bijvoorbeeld voor alle recepten bij elkaar opgeteld 20 teentjes knoflook nodig heb (bijna altijd fijngehakt), dan hak ik ze alle 20 van tevoren. Eén theelepel gehakte knoflook staat ongeveer gelijk aan één teentje. Met kruiden kan dit ook prima. In veel tapasgerechtjes wordt bijvoorbeeld peterselie gebruikt. Reken uit hoeveel je nodig hebt (gaat bijna altijd per eetlepels) en hak het van tevoren. Ook uien worden in veel tapasgerechtjes gebruikt, maar in het ene recept gesnipperd en in het andere weer in halve ringen. Uien bewaar ik dan ook per recept apart in een vacuümzak (of ziplockbag) en schrijf met een stift op het zakje voor welk gerechtje het is. Dit doe ik ook met groenten en aardappels.

Veel gerechtjes kun je een dag van tevoren al maken mits, zoals eerder genoemd, je het wel onder de 7 graden kunt bewaren in de koelkast. Kip liever zelfs op 3 graden. Begin dan met de gerechtjes die een tijdje moeten marineren, meestal vlees en kip. Visgerechtjes moet je echt pas op de dag van serveren zelf maken. Enige uitzondering daarop is de inktvissalade die ik in het menu heb meegenomen.

Menu

In onderstaand menu geef ik aan welke gerechtjes je van tevoren kunt maken en welke echt op de dag zelf moeten. Tapas die warm moeten geserveerd en een dag tevoren kunnen gemaakt, kunnen voor serveren opgewarmd worden in de oven, ca. 15-20 minuten op 180 graden. Je hebt dan uiteraard wel ovenvaste schaaltjes nodig, bij voorkeur echte tapasschaaltjes van rood aardewerk. Sowieso is het natuurlijk leuk als je alle tapas in deze schaaltjes serveert voor een echt Spaans gevoel.

Met dit menu op basis van de recepten heb je ruim voldoende voor 4 personen. Voor meer personen kun je zoals gezegd de recepten vermeerderen.

Koud kant-en-klaar

Deze tapas koop je gewoon kant-en-klaar. Alleen de fuet en de manchego moet je nog even zelf snijden. Schik de vleeswaren en manchego vlak voor serveren op een mooi bord of houten plank. De olijven doe je in een mooi schaaltje.

200 gr dungesneden chorizo
200 gr dungesneden Serranoham of Pata Negra
200 gr fuet, in dunne plakjes gesneden
150 gr manchego, in dunne puntjes gesneden
200 gr (gemarineerde) olijven

Koud

Alioli – op de dag zelf
Tapenade – dag van tevoren
Inktvissalade – dag van tevoren
Ovengedroogde tomaatjes – dag van tevoren
Pan con tomate (geroosterd brood met knoflook en tomaat) – op de dag zelf

Warm

Calabacín con queso (courgette met kaas) – kan een dag van tevoren maar kaas erop pas op de dag zelf in de oven
Garbanzos con chorizo (kikkererwten met chorizo) – dag van tevoren
Brochetas de cerdo (varkensvleesspiesjes) – op de dag zelf; kan wel al een dag van tevoren gemarineerd
Pollo con límon y ajo (kip met citroen en knoflook) – dag van tevoren
Champiñones al ajillo (knoflookchampignons) – dag van tevoren
Patatas bravas (aardappeltjes met pittige tomatensaus) – dag van tevoren
Albóndigas (Spaanse gehaktballetjes) – dag van tevoren
Gambas al ajillo (knoflookgarnalen) – op de dag zelf
Calamares (gefrituurde inktvis) – op de dag zelf

Koud of warm

Tortilla de patatas (aardappeltortilla) – dag van tevoren

¡Buen apetito!

Advertentie
 

36 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*