Op mijn werk in de lunchcatering maak ik dagelijks onder andere een uitgebreid saladebuffet waaruit de gasten zelf een maaltijdsalade kunnen samenstellen. Veel componenten zijn naast gemengde sla en rauwkost bijvoorbeeld geroosterde groenten: aubergine, courgette, paprika, uien, tomaatjes, venkel, broccoli en flespompoen of zoete aardappel. En daarbij merkte ik dat gasten die graag een maaltijdsalade eten, wat betreft de laatste twee meestal liever zoete aardappel hebben dan pompoen. En dus rooster ik dat vaker dan pompoen. Hierdoor werd ik ook weer getriggerd om thuis weer eens iets met zoete aardappel te maken. Nu in de vorm van een tortilla met spinazie en feta. Lekker met een eenvoudige salade erbij!
Zoete aardappel tortilla
Wist je dat zoete aardappel, of eigenlijk bataat, helemaal geen aardappel is? Het is zelfs geen familie van de aardappel. De zoete aardappel behoort tot de windefamilie, terwijl de gewone aardappel tot de nachtschadefamilie behoort. Een gewone aardappel bevat veel zetmeel, de zoete aardappel echter niet. Deze bevat weer inuline, wat veel langzamer verteert dan zetmeel en daarom beter is voor diabetespatiënten. Gaat het jou puur om het vermijden van koolhydraten in de vorm van suikers, bedenk dan wel dat de bataat meer suiker bevat, raffinose om precies te zijn. Deze stof komt ook voor in peulvruchten en is wat windergheid veroorzaakt doordat deze suiker niet verteerd wordt in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm. Hierbij ontstaan de gassen waterstofgas en koolstofdioxide die je lichaam uitmoeten 😉
Tortilla op deze manier kennen we van de Spaanse tortilla de patates, wat totaal iets anders is dan de Mexicaanse tortilla die we als wrap of taco kennen. Een tortilla de patates is een heel dikke omelet met aardappel en ui. Hiervoor laat je aardappelblokjes of -schijfjes langzaam garen en bakken, waarna je eieren erbij giet en bakt tot een dikke omelet. In Italië kennen ze dit als een frittata waarin men vaak ook restjes gekookte pasta gebruikt in plaats van aardappel. Omdat zoete aardappel wat harder en steviger is dan gewone aardappels, heb ik ze voor deze tortilla eerst even gepoft in de magnetron anders duurt het bakken tot de gewenste zachtheid te lang.
[ingredients title=”Ingrediënten”]
- 3 zoete aardappels
- 200 gr (baby) spinazie
- 100 gr feta of Turkse witte kaas
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 6 grote eieren
- 2 el neutrale olijfolie
- Versgemalen zeezout en zwarte peper
- Materialen: kom, ovenbestendige koekenpan, optioneel: magnetronfolie
[/ingredients]
[directions title=”Aan de slag!”]
- Was de zoete aardappels, prik ze rondom in met een vork (eventueel gewikkeld in magnetronfolie) en pof ze ca. 10 minuten in de magnetron of totdat ze zacht zijn. Laat iets afkoelen.
- Snipper ondertussen de ui en de knoflook. Klop de eieren los in een kom.
- Verhit de olie op matig vuur in een ovenbestendige koekenpan en fruit de ui tot deze zacht is. Voeg de knoflook toe en fruit heel even mee. Voeg handje voor handje de spinazie toe tot alles geslonken is.
- Halveer de zoete aardappels en schep het vruchtvlees eruit. Voeg toe aan de spinazie en bak al roerend even mee. Laat de zoete aardappel niet teveel uit elkaar vallen.
- Schenk de eieren erbij en meng het geheel door. Verkruimel de feta erover en bak de tortilla op laag vuur tot de onderkant en zijkanten stevig en gestold zijn.
- Verwarm ondertussen de grill (bovenwarmte elektrische oven) voor op 200 graden. Zet de pan onder de grill tot de feta goudbruin is. Laat iets afkoelen voordat je de zoete aardappel tortilla in punten snijdt.
[/directions]
Geef een reactie