Zoete aardappelchips met azijn en zout

Zoete aardappelchips met azijn en zout

Ik ben een sucker voor hartige snacks in de avond. Nootjes, kaas, droge worst, chips, ik vind het allemaal even lekker. Maar in plaats van zakken chips te kopen, vind ik het juist leuk om zelf te experimenteren. Zeker niet altijd gezonder, want zelfgemaakte chips zijn, wanneer gefrituurd, absoluut ook vettig. Maar in ieder geval bevatten ze geen E-nummers. Bovendien smaakt vers echt veel lekkerder! Deze zoete aardappelchips worden in de oven gebakken en passen dan ook prima in een dieet. Alleen weer niet wanneer je koolhydraatvrij wilt eten, want zoete aardappels (ook bekend als bataat) bevatten per 100 gram meer koolhydraten dan gewone aardappels. Desalniettemin is dit een heerlijke, nagenoeg vetvrije snack voor bij een glaasje wijn!

Ingrediënten

 • 3 middelgrote zoete aardappels
 • 80 ml witte wijnazijn
 • Fijn zeezout
 • Olijfoliespray

Benodigdheden

 • Instelbare mandoline
 • Afsluitbare bak
 • Zeef of vergiet

Aan de slag!

 1. Boen de aardappels onder koud stromend water schoon en droog ze met keukenpapier. Schaaf ze met een mandoline (of snijd ze) in heel dunne plakjes van ca. 3 mm.
 2. Doe de schijfjes met de azijn in een afsluitbare bak en schud ze om. Laat 10 tot 15 minuten op kamertemperatuur staan.
 3. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spray wat olijfolie erover.
 4. Giet de chips af in een zeef of vergiet. Verdeel de plakjes over de bakplaat zonder dat ze elkaar overlappen. Lukt dit niet in één keer met alles plakjes, bak ze dan in twee of drie keer.
 5. Spray er nog wat olie over en besprenkel met zeezout.
 6. Bak 15 tot 20 minuten in het midden van de oven. Keer ze om, besprenkel wederom met zeezout en bak nogmaals 15 tot 20 minuten totdat ze knapperig zijn.
 7. Laat de chips op keukenpapier volledig afkoelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*