Zoetzuur van komkommer en rode ui

Zoetzuur van komkommer en rode ui

Dit frisse bijgerechtje doet het lekker bij heel veel en je kunt het ook nog eens lang bewaren. Vroeger (jaren 70 en 80) kreeg ik thuis al vaak zoetzuur van komkommer extra bij de groenten, vlees een aardappels op mijn bord. Dat was dan komkommer met gewone azijn, zonnebloemolie en een schep suiker. Zoetzuur van groenten komt in veel landen voor, vooral ook in verschillende Aziatische keukens waar het een frisse tegenhanger is bij kruidige en pittige gerechten. Atjar is denk ik wel de meest bekende. Ook in de Surinaamse keuken wordt het veel gebruikt, maar volgens mij is dat dan weer onder Aziatische invloeden omdat er van oudsher een grote gemeenschap Chinezen en Javanen in Suriname woont.

Olie, zoals ik dat van vroeger ken, voeg ik eigenlijk nooit toe aan een zoetzuur omdat ik het weinig vindt toevoegen. Je krijgt alleen maar drijvende vetoogjes op de azijn. Olie met azijn (en water) mengt alleen maar wanneer je het heel hard schudt of klopt en dan ook nog maar tijdelijk. Prima voor een saladedressing die je gelijk gebruikt, maar niet voor een voorraadje zoetzuur. De vloeistoffen en de olie zullen zich toch weer scheiden als het even staat. Mijn enige uitzondering is in mijn recept groentezuur met koriander omdat ik de extra vergine olijfolie in deze wel wat vind toevoegen aan de smaak. Maar dit recept maak ik dan ook nooit om langer te bewaren.

In deze versie heb ik dille als kruid gebruikt omdat ik dille en komkommer gewoon een heerlijke combinatie vind en volgens mij is dit ook iets Noors of Zweeds. In Aziatische varianten wordt er meestal verse, fijngesneden rode peper aan toegevoegd.

Het lekkerst is om dit minstens een nacht te laten staan in de koelkast voordat je het gaat gebruiken. En al is dit misschien teveel dan wat je nodig hebt, je kunt het prima een aantal weken in de koelkast bewaren in een gesteriliseerde weckpot. Uiteraard wel steeds een brandschone lepel gebruiken als je er iets uitschept om bacterievorming te voorkomen.

Ingrediënten

 • 1 komkommer
 • 1 grote rode ui
 • Paar takjes verse dille
 • 250 ml kruidenazijn of witte wijnazijn
 • 200 ml water
 • 4 el suiker
 • ½ tl zout
 • 2 kruidnagels
 • ½ tl pimentpoeder
 • Materialen: pannetje, mandoline, schaal, eventueel een weckpot

Aan de slag!

 1. Breng het water aan de kook met de suiker, het zout, de kruidnagels en pimentpoeder en laat zachtjes koken tot de suiker is opgelost. Doe het vuur uit. voeg de azijn toe en laat afkoelen.
 2. Was ondertussen de komkommer, halveer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Schaaf de komkommer in dunne plakjes (ca. 3 mm) en doe ze in de schaal.
 3. Snijd de ui van kroontje naar kontje in vieren en schaaf de kwarten eveneens op ca. 3 mm. Doe bij de komkommer in de schaal.
 4. Hak zoveel dille fijn tot je 2 eetlepels hebt. Doe dit bij de komkommer en de ui.
 5. Sluit de schaal af en zet tot gebruik in de koelkast of doe het gelijk over in een gesteriliseerde weckpot (niet langer dan een half uur van tevoren gesteriliseerd) en zet in de koelkast.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*