Zoute koekjes met pinda’s en pepsels (glutenvrij)

Zoute koekjes met pinda’s en pepsels (glutenvrij)

Ergens in deze coronatijd is woensdag bakdag geworden omdat ik toch de deur niet uitging behalve één keer per week boodschappen. En omdat ik op woensdag meestal een kliekje of iets uit de vriezer eet, blijft er genoeg tijd over om iets anders te maken. Vandaag besloot ik om zoute koekjes te bakken met pinda’s en pepsels. Beiden had ik toch in huis!

Glutenvrije zoute koekjes

Ik heb zelf geen last van gluten en dat is maar goed ook, want ik kan echt niet zonder witbrood en pasta. Zowel glutenvrij brood en pasta heb ik wel eens geprobeerd maar ik vond het niks. Echter zijn er veel mensen die écht niet tegen gluten kunnen (plus een groep die het niet wil eten uit een soort van hype) dus dacht ik maar eens een keer iets te maken wat glutenvrij is zodat het ook voor deze groep eetbaar is. In plaats van gewone bloem heb ik daarom voor rijstebloem gekozen. Glutenvrije eters kennen het, maar als je wel gewoon gluten eet en nu denkt: “dat ligt echt niet in mijn supermarkt…” Dus wel! Gewoon van Olvarit bij de babyvoeding. Het is er met en zonder vanille, maar uiteraard heb ik nu de neutrale gekocht omdat ik geen vanille in zoute koekjes wil. Glutenvrij staat overigens tussen haakjes omdat pepsels niet glutenvrij zijn. Die zitten er echter alleen op ter decoratie en zijn niet verwerkt in het deeg. Je kunt ze dus gewoon weglaten maar ze zijn ook glutenvrij te koop. De koekjes zijn trouwens ook vegan.

Ingrediënten

 • 100 gr gebrande pinda’s, naar wens ongezouten of gezouten
 • Zoute pepsels
 • 200 gr rijstebloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 4 el pindakaas
 • 4 el arachide-, zonnebloem- of olijfolie
 • 240 ml water
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: bakpapier, kom

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Houd een stuk of 20 hele pinda’s apart. Hak de rest (of maal in de keukenmachine), niet zo fijn tot het meel wordt maar ook niet te grof want dan blijft het deeg korrelig. Breek zoveel pepsels in kleine stukjes tot je een klein handje hebt.
 3. Roer de bloem en bakpoeder in een kom met wat zout en peper. Voeg de gehakte pinda’s, pindakaas, olie en water toe, roer door en kneed tot een bal. Blijft het deeg te kruimelig, voeg dan nog wat vocht toe. Een ei kan ook maar dan zijn de koekjes uiteraard niet vegan meer.
 4. Maak van het deeg ca. 20 gelijke balletjes en druk ze op de bakplaat plat tot maximaal 5 mm dik. Druk in de zoute koekjes lichtjes wat van de gebroken pepsels en in het midden een pinda.
 5. Bak de zoute koekjes in het midden van de oven gaar en krokant in 25-30 minuten. Laat ze na het bakken afkoelen op een rooster.

Advertentie
 

3 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*