Zuurdesem toast met avocado, radijs en gepocheerd ei

Zuurdesem toast met avocado, radijs en gepocheerd ei

Nou ben ik pas geleden begonnen met het maken van een zuurdesem starter zodat ik mijn eigen zuurdesembrood kan bakken, maar ik heb nog niet een goed moment gevonden. Dus heb ik voor deze supergezonde toast met avocado, ingelegde radijs en een gepocheerd ei een zuurdesembrood gekocht want dit brood zat uiteraard in mijn hoofd sinds ik met die starter begonnen ben. De starter is inmiddels wel lekker bubbelig en klaar voor gebruik dus ik hoop snel een dag te vinden om een brood te bakken.

Als je niet van zuurdesem brood houdt, gebruik dan gerust ander brood. Wel lekker hiervoor is om ongesneden brood te kopen zodat je de sneden zelf wat dikker kunt snijden. Of je vraagt het aan de bakker. En in sommige supermarkten kun je ook zelf brood in de snijmachine leggen en kiezen voor drie verschillende diktes. Toast maken doe ik altijd in een grillpan want dan kan ik het brood eerst besprenkelen met wat olijfolie, wat de toast nog lekkerder maakt. Iets vloeibaars in een broodrooster is een no-go.

Eet vaker avocado!

Dit advies moet ik zelf ook opvolgen want ik eet te weinig avocado terwijl deze vrucht zo ontzettend gezond is! En ja, avocado is een vrucht en geen groente maar volgens het Voedingscentrum mag je avocado wel meetellen bij de 250 gram aanbevolen groenten per dag. Avocado’s zijn rijk aan eiwitten en gezonde, onverzadigde vetten naast vezels, mineralen en belangrijke vitamines zoals vitamine B5, B6 en C. De vetten verlagen het slechte LDL-cholesterol en daarom is de avocado zo goed voor hart- en bloedvaten, net als vette vis. Dat gezegd hebbende, door het vet levert een avocado wel veel calorieën. Eén avocado bevat ca. 35 gram vet en levert zo’n 360 calorieën. Meer over de gezondheidsvoordelen van avocado, bijvoorbeeld dat het kan helpen bij depressie en voor een mooiere huid zorgt, lees je hier.

Tot slot: een ei pocheren is geen rocket science maar vergt wel een klein beetje oefening. Als je het eenmaal een keer hebt gedaan en het is gelukt, dan lukt het je altijd. Bekijk eventueel eerst deze video. Het wordt ook wel eens gedaan met een ei in plasticfolie. Deze methode is eenvoudiger als het je op de klassieke manier maar niet lukt. En voordeel hiervan is weer dat je alle eieren tegelijk kunt pocheren.

Ingrediënten

 • 4 dikke sneden zuurdesem brood
 • 4 eieren
 • ½ bosje radijs
 • 1 grote avocado
 • Sap van een halve limoen
 • 2 el witte wijnazijn
 • 1 el gewone witte azijn
 • ½ tl suiker
 • Chilivlokken uit de molen
 • Versgemalen zeezout
 • Optioneel: extra vergine olijfolie
 • Materialen: 2 kleine kommen en 1 nog kleinere of een kopje, kleine kookpan, schuimspaan, broodrooster of grillpan

Aan de slag!

 1. Snijd de radijsjes plakjes, hoeft niet heel dun. Meng in een kleine kom witte wijnazijn met de suiker en een snufje zout en roer tot de suiker is opgelost. Schep de radijs erdoor en zet opzij.
 2. Prak in een andere kom de avocado met het limoensap en breng op smaak moet chili en zout. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
 3. Breng een klein pannetje water met de gewone azijn aan de kook. Draai het vuur lager tot het wat nog maar licht borrelt. Breek een ei in een kommetje of kopje. Maak een draaikolkje in het water en laat het ei voorzichtig in het midden erin glijden. Pocheer het ei 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit de pan en leg op keukenpapier. Herhaal met de rest van de eieren. Leg er een stuk aluminiumfolie over om de eieren warm te houden.
 4. Rooster ondertussen het brood in een broodrooster of grillpan.
 5. Bestrijk de toast royaal met de avocado, verdeel de radijs erover en leg er een gepocheerd ei op. Maal er tot slot nog wat chili over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*