Zuurkool met bleekselderij en twee soorten kaas

Zuurkool met bleekselderij en twee soorten kaas

Voor het broodje van de week in mijn weekplanning (later in de week) heb ik zuurkool nodig maar slechts een klein beetje. Dus blijft er nog aardig wat zuurkool over en ik doe niet aan weggooien. Ook had ik nog een paar stengels bleekselderij in de koelkast en een stukje roquefort van een eerder recept. Dat lijkt in eerste instantie niet zo te combineren maar mij schoot iets te binnen! Jaren geleden heb ik eens gestoofde zuurkool met bleekselderij, blauwe kaas en nog een kaas gemaakt. Ik zou niet eens meer weten waar ik dat vandaan had en ook de exacte hoeveelheden en precieze ingrediënten weet ik niet meer. Maar dat is voor mij geen punt, gewoon aan de slag, verhoudingen bepalen en proeven! Ook had ik nog bacon van dat eerdere recept over en dat leek me er ook wel lekker bij. En verder heb ik er nog het een en ander bijgedaan wat mee eveneens wel lekker leek. Eet er verder bij wat jij lekker vindt! Ik had hierbij een varkenslapje in prei-peper-roomsaus.

Wat is zuurkool nou precies?

Vaak wordt gedacht dat zuurkool, wat fijngesneden witte kool is, zuur wordt gemaakt met azijn maar dat is niet het geval. Oorspronkelijk wordt zuurkool gemaakt door de kool met veel zout in een dicht vat lange tijd te laten staan. Door het zout ontstaat een fermentatieproces waardoor melkzuurbacteriën worden gevormd, wat de kool zijn zure smaak geeft. Fermenteren is eigenlijk een soort rottingsproces maar dan op een goede manier. De pakjes die je in de supermarkt koopt worden fabrieksmatig ook ongeveer op deze manier gemaakt maar daaraan is vaak nog wel citroenzuur toegevoegd. Zuurkool is overigens een heel goede bron van vitamine C dus zet het zeker regelmatig op je menu. Hoewel de groente vooral wordt geassocieerd met de winter, is het het hele jaar door verkrijgbaar. In de warmere maanden is dit ook heerlijk fris als salade. Leuk weetje: jaarlijks wordt in Nederland ca. 24 miljoen kilo zuurkool geproduceerd waarvan ook een deel wordt geëxporteerd. Toch is het oorspronkelijk niet Nederlands (of Duits; sauerkraut). Hier lees je meer over de oorsprong en geschiedenis.

Ingrediënten

 • 1 pakje (500 gr) naturel zuurkool
 • 5 stengels bleekselderij
 • 75 gram blauwe kaas
 • 150 gr geraspte belegen kaas
 • 4 plakjes bakbacon
 • 2 uien
 • 150 ml droge witte wijn (met kinderen: appelsap)
 • 200 ml slagroom
 • 1 tl knoflookpoeder
 • 2 maggiblokjes (die kleine vierkante)
 • Boter
 • Milde olie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: zeef/vergiet, hapjespan, koekenpan

Aan de slag!

 1. Doe de zuurkool in een zeef of vergiet, pluk uit elkaar en laat goed uitlekken. Schil de draden van de bleekselderij en snijd in boogjes. Snijd de uien in dunne halve ringen en de bacon in reepjes.
 2. Laat in een hapjespan 25 gram boter smelten. Doe de zuurkool erbij en schep goed om. Voeg de wijn, knoflookpoeder en verkruimelde maggiblokjes toe, schep om, doe het deksel op de pan en laat 15 minuten zachtjes stoven.
 3. Laat tegelijk een klontje boter in een koekenpan smelten en bak de baconreepjes krokant. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
 4. Doe weer een klont boter in de pan met een scheut olie en bak de uien goudbruin.
 5. Let ondertussen op de zuurkool! Neem na 15 minuten het deksel van de pan (als het goed is, is er niet veel vocht meer), schep de bleekselderij en room erdoor en laat nu zonder deksel nog een minuut of 8 stoven.
 6. Schep de kaas door de zuurkool en schep nog even om tot het smelt. Proef en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
 7. Verdeel de zuurkool over borden en garneer met de gebakken uien en bacon.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*