Zuurkoolstamppot met champignons, ui en blauwe kaas

Zuurkoolstamppot met champignons, ui en blauwe kaas

Al ben ik zelf niet echt een groot liefhebber van stamppot, toch wil ik het altijd wel een keer maken in de winter. Een aangezien ik wel van zuurkool hou, werd het vandaag zuurkoolstamppot. Maar dan wel met een twist door toevoeging van blauwe kaas en erop gebakken champignons en ui.

Zuurkoolstamppot

Zoals ik zuurkoolstamppot van huize uit gewend ben, eet ik het niet heel graag. Ik vind zuurkool namelijk zo uit het pakje het lekkerst, terwijl het bij mijn ouders thuis ook nog gekookt wordt. Ik vind het dan niet veel smaak meer hebben. Ik stamp de zuurkool dan ook onverwarmd (uiteraard wel uitgelekt) door de aardappels. Je kan het eventueel op het laatste moment nog even bij de aardappels doen om het warmte mee te geven en het scherpe eraf te halen. Eet jij het liever nog wel gekookt, kook de zuurkool dan wel apart van de aardappels. Als je het namelijk bij elkaar in één pan doet, dan worden de aardappels niet gaar genoeg en duurt het te lang waardoor veel voedingswaarde verloren gaat. Hoe dat komt, lees je hier.

Ingrediënten

  • 1 pakje zuurkool, uitgelekt
  • 1 kilo kruimige aardappels
  • 250 gr (kastanje)champignons
  • 2 uien
  • 150 gr blauwe kaas
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 100 gr boter
  • 100 ml melk
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: ruime kookpan, koekenpan

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Snijd de uien in dunne halve ringen, de champignons in plakjes en de blauw kaas in kleine blokjes.
  2. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak de uien op matig vuur 15 minuten tot ze beginnen te kleuren. Voeg de champignons en knoflookpoeder toe en bak ca. 5 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Kook ondertussen de aardappels in gezouten water gaar. Zodra ze gaar zijn eventueel de zuurkool toevoegen en nog 5 minuten meekoken (zie boven). Verwarm de melk.
  4. Giet aardappels af en voeg de zuurkool, blauwe kaas, melk en de rest van de boter toe. Doe melk niet in één keer maar kijk wat je nodig hebt voor een smeuïg geheel. Stamp fijn.
  5. Verdeel de zuurkoolstamppot over borden en top met de ui en champignons.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*