Zwarte rijst risotto met paddenstoelen

Zwarte rijst risotto met paddenstoelen

Deze risotto is niet zwart door het toevoegen van inktvisinkt maar echt door het gebruik van zwarte rijst. Niet iets wat je in de gemiddelde supermarkt vindt maar online is het gewoon verkrijgbaar. Ik heb het bijvoorbeeld gekocht via Crisp. Ik maakte de risotto met gemengde paddenstoelen en gekaramelliseerde uien. Dat klinkt vegetarisch of zelfs vegan, maar mijn versie is dat niet.

Voor deze risotto gebruikte ik kippenbouillon, boter en Parmezaanse kaas. Dus niet vegetarisch of vegan. Kippenbouillon vind ik het krachtigst van smaak en ook het lekkerst, maar de bouillon kun je ook vervangen door groente- of paddenstoelenbouillon. Voor vegan’s uiteraard opletten of de bouillon(blokjes) ook echt vegan is. Met boter bedoel ik ook altijd echte boter, dus roomboter. Dit is vervangbaar door plantaardige boter. Tot slot is de Parmezaanse kaas vervangbaar door een plantaardige versie van bijvoorbeeld Violife.

Risotto maken wordt overigens altijd een beetje als ‘lastig’ gezien maar dat valt echt wel mee. Het is een kwestie van de tijd nemen en erbij blijven. Ik heb het bij meerdere risottorecepten uitgelegd maar er later een informatieve blog over geschreven. Als je nog niet zo bedreven bent in het maken van risotto, lees deze dan eerst.

Zwarte rijst

Zwarte rijst wordt ook wel ‘verboden rijst’ of ‘keizersrijst’ genoemd. Deze rijstsoort is al duizenden jaren onderdeel van het Aziatische eetpatroon. Zo werd/wordt het ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege de gezondheidsvoordelen. Het was ooit alleen gereserveerd voor de rijken en machtigen, zoals de Chinese Keizer, om hun gezondheid en een lang leven te garanderen. Niemand anders mocht het eten. Vandaar de naam ‘verboden’ rijst. Vroeg onderzoek suggereert dat zwarte rijst zelfs krachtiger is dan blauwe bessen qua antioxiderende effecten en wordt dan ook wel gerekend als superfood. Zo is deze rijstsoort bijzonder geschikt voor diabetespatiënten en is het glutenvrij. Meer over de gezondheidsvoordelen lees je hier.

Zwarte rijst bevat vooral veel voedingsstoffen in vergelijking met andere rijstsoorten. Maar het is bijzonder rijk aan anthocyanen; krachtige antioxidantkleurpigmenten die de lichaamscellen beschermen tegen schade. Anthocyanen geven deze rijst zijn ongewone kleur, vergelijkbaar met aubergine, rode kool, açaibessen, bosbessen, blauwe bessen en blauwe druiven. Hoewel de rijst zwart is, kleurt deze tijdens bereiding naar donkerpaars.

En al zeg ik altijd dat je voor risotto ook echt alleen risottorijs zoals Carnaroli of Arborio moet gebruiken, deze unieke rijstsoort leent zich prima voor risotto, beter dan andere niet-risottorijstsoorten. Hij heeft wel iets meer tijd nodig voor het al dente is.

Ingrediënten

 • 150 gr zwarte rijst
 • 200 gr gemengde paddenstoelen
 • 2 kleine uien
 • 2 teentjes knoflook
 • 50 ml witte wijn
 • 750 ml bouillon, naar wens
 • 25 gr geraspte Parmezaanse kaas
 • 75 gr boter
 • 1 el neutrale olijfolie
 • Optioneel: versgehakte peterselie of basilicum
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan voor bouillon, koekenpan, (braad)pan met dikke bodem

Aan de slag!

 1. Snipper 1 ui fijn en snijd de andere in dunne halve ringen. Snijd of scheur de paddenstoelen in stukjes en hak de knoflook fijn. Houd de bouillon warm op het vuur maar laat niet koken.
 2. Verhit 25 gram boter plus de olie in een koekenpan op laag vuur en laat de uien in halve ringen zachtjes karamelliseren. Dit duurt ca. 20 minuten. Lees hier meer over perfect gebakken uien.
 3. Verhit tegelijk 25 gram boter in een (braad)pan met dikke bodem en fruit daarin de gesnipperde ui tot deze glazig ziet. Voeg de rijst toe en bak al omscheppend enkele minuten mee. Doe dan de knoflook en twee derde van de paddenstoelen erbij en bak even mee. Blus af met de wijn en roer tot het vocht verdampt is.
 4. Doe een soeplepel bouillon erbij en roer tot al het vocht verdampt is. Blijf dit herhalen tot de risotto beetgaar en smeuïg is. Dit proces duurt ca. 30 minuten. Je hebt mogelijk niet alle bouillon nodig.
 5. Houd ondertussen de uien in de andere pan goed in de gaten. Als ze mooi goudbruin gekaramelliseerd zijn, de rest van de paddenstoelen toevoegen en meebakken tot ze zacht zijn. Op smaak brengen met zout en peper.
 6. Roer de Parmezaanse kaas en de rest van de boter door de risotto en breng op smaak met peper en eventueel nog wat zout.
 7. Verdeel de zwarte rijst risotto over kommen of diepe borden en verdeel daarover het mengsel van gekaramelliseerde uien en paddenstoelen. Garneer eventueel met wat gehakte peterselie of basilicum.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*