Zweedse gehaktballetjes, wie kent ze niet?

Zweedse gehaktballetjes, wie kent ze niet?

Wie wel eens bij de Ikea is geweest, heeft denk ik ook wel eens de beroemde Zweedse gehaktballetjes in het restaurant gegeten. Tenzij je natuurlijk vegetarisch of vegan eet. Sterker nog, je kunt ze daar zelfs ook nog bevroren in kilozakken kopen voor thuis. Dat heb ik dan weer nooit gedaan maar een keer zelf maken stond nog wel op mijn to-do lijstje!

Zweedse gehaktballetjes

Köttbullar (letterlijk: vleesballen) is de Zweedse naam voor de gehaktballetjes. Bij Ikea staan ze overigens onder de naam huvudroll op de website maar dat betekent letterlijk ‘hoofdrol’. Sinds Ikea de Zweedse gehaktballetjes in 1985 introduceerde, zijn ze wereldwijd bekend geworden. De gehaktballetjes worden gemaakt van gemengd gehakt en danken hun iconische smaak aan de kruidenmix ‘allroundkrydda’, met name aan het piment (all spice) dat in de mix wordt verwerkt. In Zweden eet men de gehaktballetjes traditioneel tijdens het kerstbuffet met een stevige saus op basis van room en bouillon, aardappelpuree, vosbessenjam en augurk. De vosbessenjam heb ik niet aan dit recept toegevoegd omdat ik er niet van hou.

Ingrediënten

  • Voor de gehaktballetjes:
  • 600 gr gemengd gehakt
  • 2 sneetjes witbrood zonder korst
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 2,5 tl allroundkrydda
  • 1 el neutrale olie
  • Voor de allroundkrydda:
  • 1 tl fijn zeezout
  • 1 tl zwarte peper
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl piment
  • 1 tl korianderpoeder
  • Voor de saus:
  • 40 gr boter
  • 3 el bloem
  • 500 ml runderbouillon
  • 125 ml room
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: glazen potje, kom, hapjespan, garde

Aan de slag!

  1. Maak eerst de allroundkrydda en doe in een schoon potje. Je hebt niet alles nodig dus de rest kan je voor een volgende keer bewaren.
  2. Snijd het brood in kleine blokjes. Rasp de ui fijn boven een kom zodat je ook al het sap wat vrijkomt behoudt. Meng daar de broodblokjes door. Laat een minuut staan zodat het brood week wordt.
  3. Doe het gehakt en de rest van de ingrediënten (behalve de olie) erbij en kneed het geheel goed door. Maak met behulp van een eetlepel gehaktballetjes van pingpongbalformaat. Je zou ca. 25 tot 30 balletjes moeten hebben.
  4. Verhit de olie op middelhoog vuur  in een hapjespan en bak de helft van de gehaktballetjes rondom bruin. Schep uit de pan op een bord en bak de rest van de balletjes. Schep ook deze op het bord.
  5. Smelt de boter in de pan en roer met een garde de bloem erdoor. Bak ca. 3 minuten tot het gaar en lichtruin is. Voeg al roerend beetje bij beetje de bouillon toe tot de saus wat dikker begint te worden. Roer dan de room erdoor en breng op smaak met peper en zout.
  6. Doe de gehaktballetjes met uitgelekt vocht in de pan en laat het geheel 8 tot 10 minuten zachtjes sudderen. Tussendoor roeren.
  7. Is de saus heel erg dik of neigt het te schiften, dan om en om nog scheutjes bouillon en room toevoegen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*