
Zwitserse kaasfondue
Zoals een goed Nederlander betaamt, eet ik kaas. Veel kaas. En ook echt alle kaas. Hoe sterker van smaak, hoe lekkerder ik het vind. Alleen jonge kaas ben ik niet zo weg van. Dito voor Nederlandse voorverpakte kazen uit de supermarkt. Lijkt soms net rubber. Nederlandse kaas moet voor mij rauwmelkse boerenkaas zijn. Het heeft gewoon veel meer smaak dan die stukken fabrieksrubber uit de supermarkt, waar bovendien veel water in zit. Enfin, kaas dus… Af en toe maak ik een kaasfondue, vooral in de winter. Ik vind dit zo onwijs lekker, dat ik rustig de hele pan in m’n uppie leegeet. Niet eens met groenten, maar gewoon alleen met brood.
Ingrediënten
- 400 gr gruyère, geraspt
- 400 gr emmentaler, geraspt
- 200 gr appenzeller, geraspt
- 1 teentje knoflook
- 400 ml droge witte wijn
- 4 el kirsch
- 2 el maïzena
- Nootmuskaat
- Versgemalen zwarte peper
- Extra nodig: Caquelon (kaasfonduepan) of andere vuurvaste schaal, rechaud of spiritusbrander
Aan de slag!
- Halveer de knoflook en wrijf de caquelon hiermee in. Giet de wijn in de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en voeg de kaassoorten onder voortdurend roeren geleidelijk toe. Het kaasmengsel mag niet koken, enkel smelten!
- Roer in een kommetje de maïzena met de kirsch tot een glad papje. Voeg dit toe aan de gesmolten kaas en blijf goed roeren tot het mengsel dik en romig is. Breng het geheel op smaak peper en nootmuskaat.
- Houd de kaasfondue op tafel warm op een rechaud of spiritusbrander en eet het met vers, knapperig brood en stevige, rauwe groenten, zoals kleine bloemkoolroosjes, stukjes paprika, bleekselderij en wortel.
Advertentie