Zwitserse raclette met brood en bijgerechten

Zwitserse raclette met brood en bijgerechten

Raclette, yummmmm, ik kan hier zo van smullen! Net als kaasfondue trouwens. Kaasfondue doe ik zo nu en dan nog wel eens, ook in m’n uppie, maar raclette heb ik nog niet eerder thuis gedaan omdat ik geen raclettestelletje had en ook geen gourmetstel met pannetjes (ik heb alleen zo vlakke plaat). Maar nu had ik pas voor een recept provolone nodig en dat was bij beide kaaswinkels bij mij in de buurt niet verkrijgbaar dus heb ik het online gezocht. Zo kwam ik bij het Hollands Kaashuis terecht en tja, als kaasverslaafde kon ik het niet laten om nog meer heerlijke kaas te bestellen. Zo ook raclettekaas. Maar ja, ik had nog steeds geen raclettestelletje dus heb ik die ook gelijk maar gekocht. Een superschattig pannetje voor één of twee personen wat gewoon met waxinelichtjes werkt (zie onderaan de blog).

Zwitserse raclette

Raclette is naast kaasfondue één van de nationale gerechten van Zwitserland. De naam is afkomstig van het Franse woord racler, wat ‘schaven’ of ‘schrapen’ betekent. Dit omdat oorspronkelijk een halve kaas op een speciaal warmtetoestel wordt geplaatst zodat je steeds de bovenste gesmolten laag van de kaas kan schrapen. Daarnaast is raclette ook de naam van de specifieke Zwitserse kaas die voor dit gerecht gebruikt wordt. Ik had nu een stuk wat ik zelf nog moest snijden maar tegenwoordig zijn ook vierkante plakjes verkrijgbaar bij de AH en Jumbo. Dit raad ik ook aan want zelf mooi dun snijden is best lastig omdat raclettekaas vrij zacht is.

Raclette wordt doorgaans gegeten met brood, gekookte aardappel (in de schil), augurkjes en zilveruitjes en soms ook andere groenten of champignons. Ook worden er meestal fijne vleeswaren bij gegeten zoals ham, salami of spekjes, maar ook grisonvlees, Tiroler speck, coppa, bressaola en andere vleesspecialiteiten uit de bergen. Over het algemeen wordt bij raclette droge witte wijn bij gedronken.

Ingrediënten

 • 200 gr raclettekaas per persoon, in plakjes (meer mag natuurlijk ook)
 • Vers brood, zoals stokbrood, ciabatta, focaccia etc.
 • Bijgerechten die ik heb gebruikt:
 • Aardappel-groentebrood (recept)
 • Vleeswaren (150 gr per persoon): prosciutto crudo, rosette de lyon, Schwarzwälder schinken, salame nostrano, coppa, spekjes (gebakken)
 • Gebakken uien met knoflook
 • Komkommer
 • Tafelzuur: zilveruitjes, gele uitjes, kleine augurkjes
 • Materialen: raclettestelletje of gourmetstel met pannetjes, verder wat je maar nodig hebt voor de voorbereidingen

Aan de slag!

 1. Bereid voor wat nodig is. Zoals brood afbakken of weer even knapperig maken in de oven, groenten beetgaar koken of bakken wat gebakken kan, aardappels beetgaar koken, bakken of poffen, snijwerk etc. Heb je een gourmetstel met een bovengrillplaat, dan kan je ook ingrediënten als uien, champignons en paprika rauw laten en dit aan tafel op de plaat bakken terwijl je de pannetjes eronder voor de kaas gebruikt.
 2. Rangschik alles in kommetjes en op borden of schalen en het raclette plezier kan beginnen!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*